Regles I Principis
Enviado por mcalafc • 23 de Septiembre de 2014 • 237 Palabras (1 Páginas) • 268 Visitas
Les disposicions que enuncien drets: regles i principis
A la CE, els enunciats dels drets estan en forma de regles jurídiques o en forma de principis. Distingim entre regles, principis i valors (del més concret al més general). L’enunciat dels DDFF de la CE el trobem més en forma de principis que de regles:
Regles jurídiques
Preveuen un supòsit de fet i en dedueixen una conseqüència jurídica. S’apliquen mitjançant la tècnica de la subsumpció (subsumim el cas concret amb la regla general).
Exemple: art. 18.2 El domicilio es inviolable. Ninguna entrada o registro podrá hacerse en él sin consentimiento del titular o resolución judicial, salvo en caso de flagrante delito.
Enunciat molt determinat. El domicili és inviolable, i s’especifica en quins casos concrets pot produir-se l’entrada a un domicili. Com sabem si s’ha produït una violació d’un domicili? S’han de conèixer els fets (si s’entra a casa sense permís de la persona, judicial o s’està cometen delicte flagrant).
Principis
Enuncien mandats d’optimització d’un bé jurídic. S’apliquen mitjançant la tècnica de la ponderació àper fer-los efectius cal utilitzar una tècnica millor que la subsumpció. Enunciats més generals.
Exemple: art. 16 Se garantiza la libertad ideológica, religiosa y de culto de los individuos y las comunidades sin más limitación, en sus manifestaciones, que la necesaria para el mantenimiento del orden público protegido por la ley.
“ordre públic garantit per la llei” només amb això costa de saber l’abast i els límits, és una regla poc determinada.
...