ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Trabajo final master formación profesorado.


Enviado por   •  4 de Julio de 2016  •  Trabajo  •  8.595 Palabras (35 Páginas)  •  285 Visitas

Página 1 de 35

+ACTIUS

1. Resum

2. Estat de la qüestió

2.1 Conceptes (salut, activitat física, exercici físic, esport)

2.2 L’adolescència i els seus riscos.

2.3 La inactivitat física i les seves conseqüències.

2.4 Dades per reflexionar.

2.5 Nivells recomanats d’Activitat Física en edat escolar.

3. Desenvolupament de la proposta.

4. Objectiu del Projecte.

5. Metodologia.

6. Desenvolupament del Projecte.

7. Conclusions.

8. Referències.

9. Bibliografia

 


1 Resum

+Actius neix amb l’objectiu de conscienciar els alumnes de primer d’ESO de l’institut Madina Mayurqa de Palma de la importància que té l’activitat física i adquirir uns hàbits saludables per la salut de les persones, per això es realitzaran unes xerrades explicatives dels temes anomenats abans i per les tardes el departament d’educació física s’encarregarà d’apropar a tots els alumnes a poder realitzar exercici físic per tal d’aconseguir a poc a poc, no està tan lluny de les xifres recomanades per la OMS.


+Actius

2 Estat de la qüestió

 

 2.1 Conceptes clau

El terme “Salut” és un concepte que utilitzem habitualment, però delimitar el seu significat resulta prou complex ja que trobem nombroses definicions i el seu contingut provoca un bon tema de debat.

Segons García et. Al (2000), el concepte salut tenia un significat teològic (salus=Salvació). Però a partir del desenvolupament de les societats industrialitzades perd el sentit teològic i obté un significat més pràctic. A la revolució industrial es defineix com l’estat de les persones quan no pateixen malalties físiques. En aquell moment la manera d’entendre el concepte salut concordava amb el sistema capitalista de l’època que necessitava la força dels empleats per garantir el funcionament del sistema.

Una vegada finalitzada la segona guerra mundial, l’any 1946 la OMS defineix el terme salut com “estat complet de benestar físic, psicològic i social, i no sols l’absència de malaltia”. Aquesta definició va suposar una reacció al concepte tradicional de salut, marcant que no sols l’absència de malaltia si no que té un caràcter més global que implica les dimensions psicològica i social de la persona.

Aquesta definició també fou criticada, ja que si fos així el terme salut seria un bé escàs en la vida real, i sols un petit percentatge de la població tindria salut (Beyer i Aquesolo, 1992)

També va tenir discrepàncies pel fet de que va ser definida com un estat concret i estàtic quan realment pot canviar dia a dia (Polaino-Lorente, 1987).

A L’actualitat la definició de salut té tendència a millorar les definicions anteriors i es mostra com un terme dinàmic i canviant i que s’adaptin a l’entorn físic i social per poder arribar a un estat òptim de benestar (Delgado, 1999). I Last (1988) proposa 5 dimensions d’un estat de salut:

1 . Lliure de risc de malaltia i de la mort,

2. Integritat anatòmica, fisiològica y psicològica, així com la capacitat per dur a terme rols familiars, laborals i socials,

3. Capacitat per tractar amb estrès biològic, psicològic y social,

4. Tenir un sentiment general de benestar,

5. Possessió d’un estat d’equilibri dinàmic en el qual la capacitat individual i col·lectiva de fer front a les circumstàncies de la vida està a un nivell òptim.

Des de una perspectiva més operativa que les anteriorment mencionades, en les conferències Internacionals de Consens sobre Activitat Física i Salut es va consensuar una definició de la salut:

La salud es “una condición humana con dimensiones físicas, sociales y psicológicas, está caracteritzada por un polo positivo y otro negativo. La salud positiva esta relacionada con la capacidad para disfrutar la vida y resistir a los cambios; no es la mera ausencia de enfermedad. El polo negativo està asociado con la morbilidad y, en el extremo, con la mortalidad   prematura” Bouchard i Shepard (1994)

El concepte de salut tal i com s’entén a l’actualitat es considera que està relacionat amb el concepte de qualitat de vida. Així quan s’interpreta la salut més enllà de l’absència de malaltia ja no fa referència a viure sense sofrir una malaltia sinó la qualitat de vida amb la que es viu Evans i Stoddart (1996). És baix aquesta realitat on agafa sentit el fet de que la salut o consisteix sols en afegir anys a la vida, sinó donar vida als anys. No obstant, no pareix possible tenir una bona qualitat de vida si no gaudim d’un estat acceptable de salut, això queda reflectit a la definició que ens proporciona la OMS:

La qualitat de vida es defineix en termes subjectius, de forma que està en funció de la percepció que tenen els individus de que s’estan satisfent les seves necessitats. Es troba per tant, profundament implicada sobre factors personals, socials i culturals, que determinem quines són les seves necessitats de cada subjecte desitja satisfer i la manera convenient de satisfer-les.

Activitat Física

Un concepte que es troba molt lligat a la salut és  l’activitat física, a les Conferències Internacionals sobre Activitat Física , Condició Física i Salud, on es defineix d’aquesta manera:

                

“Actividad física comprende cualquier movimiento corporal producido por los músculos esqueléticos del que resulta un incremento substancial del gasto energético” Bouchard i Shepard (1994)

Es tracta per tant d’una d’espesa addicional que l’organisme necessita per mantenir les seves funcions vitals. Per exemple, pujar escales, caminar, feines de la llar, etc.

Altres definicions que trobem  a un article de la University of Western Australia and the Centre for Health Promotion and Research Sydney (1999) diu que:

“Qualsevol activitat que involucri moviments significatius del cos” (com va citar  Delgado,S 2006)

 Serien tots els moviments de la vida diària, incloent el treball, la recreació, l’exercici i activitats esportives.

Exercici Físic

L’altre concepte que es troba dintre de l’activitat física és l’exercici físic que és aquella activitat física que es realitza de manera més assídua d’una forma determinada  i planificada, adaptada a les característiques de la persona per estar en forma i gaudir d’una millor salut.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (59 Kb) pdf (494 Kb) docx (598 Kb)
Leer 34 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com