ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

UNA MIRADA TÉCNICO PEDAGÓGICA ACERCA DE LAS EVALUACIONES DE LA CALIDAD DE LA EDUCACIÓN


Enviado por   •  20 de Abril de 2019  •  Resumen  •  822 Palabras (4 Páginas)  •  146 Visitas

Página 1 de 4

LECTURA 1: UNA MIRADA TÉCNICO PEDAGÓGICA ACERCA DE LAS EVALUACIONES DE LA CALIDAD DE LA EDUCACIÓN. ¿Qué pretendemos evaluar, qué evaluamos y qué conclusiones podemos extraer de la evaluación?. Alejandro Tiana Ferrer (UNED-IEA)

En aquest text s’exposa la idea que els processos d’avaluació de la qualitat de l’educació, cal acotar-los i tenir clara quina és la seva funció; la d’instrument d’anàlisi d’una realitat educativa determinada. El resultat daquest anàlisi, cal utilitzar-lo per millorar la qualitat de la realitat estudiada; però sense que aquest resultat en si mateix comporti la solució; es tracta d’un punt de sortida pel procés de millora. El text ho recull: “La evaluación debe considerarse como un instrumento para la mejora de la calidad de la educación y no como una panacea capaz de solucionar todos los problemas que la educación plantea”.

A nivell teòric, la idea dels processos d’avaluació com a instrument de millora és recolzada per diversos autors; com per exemple Joan Mateo[1] quan exposa que “des d’una perspectiva funcional, l’avaluació educativa és un procés de reflexió sistemàtica, orientat sobretot a la millora de la qualitat de les accions dels subjectes, de les intervencions dels professionals, del funcionament institucional o de les aplicacions a la realitat dels sistemes lligats a l’activitat educativa”.

En la mateixa línia, a Nuevas funciones de la evaluación[2] s’anomena que “los responsables de los sistemas educativos esperan de la evaluación información que clarifique y ayude a la toma de decisiones(...). De todas las utilidades (...) nos interessa especialmente la relacionada con los processos de autoregulación; procesos vinculados a la mejora permanente de la intervención

a partir de la actuación de los propios protagonistas”. Així doncs, la funció principal de l’avaluació és comprendre la realitat per a poder millorar-la; és un error atribuïr-li una funció que no li pertoca, tal com el binomi avaluació = solució.

Val a dir que Gairín (2009, pàg 22) també caracteritza l’avaluació com “el resultat d’una actitud positiva vers la reflexió; l’anàlisi de pròpies actuacions i la flexibilitat cap a canvis que exigeixen qualsevol millora de la realitat”. És molt important considerar aquesta actitud, ja que serà la llavor inicial necessària pels processos de millora reals.

A nivell aplicat, es poden anomenar alguns exemples:

En el cas de l’Informe PISA caldria contemplar quines interpretacions es fan del mateix; si s’entén com a instrument d’anàlisi d’una realitat concreta per afavorir-ne la millora; o si en canvi, s’interpreta com a una solució determinista, és a dir l’informe esdevé quelcom que cal superar, i un cop això es fa; ja es dóna per suposat que no hi ha més problemes significatius pel que fa a les matèries analitzades.

A més petita escala, es pot plantejar quin és l’ús de les pràctiques d’avaluació educativa a primària on la finalitat primordial és formativa. Es recullen dades per a poder  adaptar el procés ensenyament - aprenentatge. S’entén que l’avaluació no és la solució per si mateixa, sinó que és una primera aproximació en recerca de la millora.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (6 Kb) pdf (112 Kb) docx (322 Kb)
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com