ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Dret Laboral Cas Pràctic 4 – Contractació Temporal


Enviado por   •  23 de Febrero de 2021  •  Ensayo  •  1.331 Palabras (6 Páginas)  •  96 Visitas

Página 1 de 6

Dret Laboral

Cas Pràctic 4 – Contractació Temporal.

Supòsits de fet:

Al inici del mes d’Abril de l’any 2018 es va signar un contracte per escrit entre el director de Recursos Humans de l’empresa Hotel Voraplatja S.L., de Calella de Palafrugell, i el Sr. Daniel B.

En data 02/04/2019 es va pactar:

Objecte de contracte: “Necessitats inherents al període de vacances de setmana santa”.

Durada del contracte: “des del 2 fins el 20 d’abril”.

A la fi del contracte l’empresa va sol·licitar verbalment al treballador que continués treballant i el treballador va accedir. L’1 d’Octubre l’empresa va comunicar l’extinció del contracte amb efectes des de la mateixa data.

El dia 18 de Març de 2019 l’empresa ofereix feina perquè necessita els seus serveis davant l’inici d’una de les temporades altes pel començament de setmana santa. Es torna a signar un contracte amb els mateixos motius i una durada des del 18 de Març fins al 5 d’Abril. A la fi del contracte tornen a demanar que es quedi treballant fins finals d’estiu. El Sr. Daniel accepta i informa de que s’ha de considerar un contracte de caràcter fix. L’empresa no accepta la petició però s’entén que treballa fins que el tornin a fer fora.

Preguntes:

  1. Conforme al supòsit de fet, quina classe de contractes han celebrat les parts?
  2. S’han produït irregularitats normatives en qualsevol de les relacions laborals? En cas afirmatiu, quines conseqüències poden tenir?
  3. Pot el Sr. Daniel argumentar jurídicament el caràcter indefinit o fix de la relació laboral? Quina modalitat de contracte laboral, en concret, empararia aquesta relació indefinida o fixa?

Resposta a la pregunta 1:

Fent referència a l’Art. 8 del ET/ 2015 es presumeix l’existència d’un contracte de treball per la prestació d’un servei per compte d’altri a canvi d’un salari i que respongui a una causa o funció econòmica lícita i verdadera. Per una altra part, el contracte de treball no ha de ser de forma escrita obligatòriament, tenint en compte que n’hi ha uns que si han de ser per escrit obligatòriament, com per exemple, alguns contractes de duració determinada o de temps parcial.

La sanció per l’incompliment de la formalitat escrita d’aquests últims no es la nul·litat del contracte sinó la plena validesa considerant-lo per temps indefinit o de jornada completa si no es de caràcter temporal el servei prestat com per exemple una obra a un pis.

El contracte de treball per temps indefinit o de duració indeterminada, és aquell que no fixa una data de finalització de la relació laboral. A l’Art. 15 ET/2015 la normativa laboral dona preferència al contracte de treball per temps indefinit al establir una sèrie de presumpcions iuris tantum a favor d’aquesta contractació, per exemple en els contractes en els quals no s'observa la forma escrita, o en aquells supòsits de contractes temporals on arriba el seu termini i el treballador segueix prestant els seus serveis.

A l’Art. 12 del ET/2015 es defineix el contracte a temps parcial com aquell en el s’acorda la prestació de serveis durant un número de hores inferior a la jornada de treball d’un treballador a temps complet comparable de la mateixa empresa, amb el mateix tipus de contracte ( indefinit o de duració determinada) i que realitzi un treball idèntic o similar. Per un altre costat, quan una empresa té necessitats per cobrir periòdiques però discontinues en el temps, els contractes de treball que les poden emparar són els de caràcter fix-discontinu, el règim propi del contracte a temps parcial per temps indefinit s’aplicarà.

Fent citació a jurisprudència que resulta rellevant pel cas, pel que fa referència a la distinció entre dues modalitats contractuals que poden causar de vegades confusió, essent aquestes la de fix de caràcter discontinu i la eventual per circumstàncies de producció, el Tribunal Suprem, Sala de lo Social, en data de 8 de novembre de 2005 (RJ 2006, 1301) indica el següent:  que la modalitat contractual de treball fix de caràcter discontinu esta diferenciada dels contractes eventuals, d’obra o de serveis determinats per la naturalesa del treball, si es ocasional, imprevisible, esporàdic o contractual els contractes temporals seran els més indicats per cobrir els treballs. Però si en canvi el treball es reitera en el temps d'una manera cíclica o periòdica, el contracte que s’ha de fer servir es el de la modalitat de fix amb caràcter discontinu sense contemplar la l'opció de contracte temporal.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (8 Kb) pdf (92 Kb) docx (10 Kb)
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com