ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

ECONOMIA: LA CIÈNCIA DE LES DECISIONS


Enviado por   •  30 de Octubre de 2021  •  Apuntes  •  831 Palabras (4 Páginas)  •  100 Visitas

Página 1 de 4

RESUM TEMA 1 ECONOMIA: LA CIÈNCIA DE LES DECISIONS

1. Què és l’economia?

L’economia és la ciència que s’ocupa de com les persones administren recursos escassos amb els quals satisfem les nostres necessitats.

Al planeta Terra tot és limitat, ja que hi ha menys de lo que realment les persones necessiten o voldrien, el més habitual és posar-los un preu per a restringir-ne l'accés.

1.1. Les necessitats

Els éssers humans no som autosuficients, si no que tenim moltes necessitats.

Una necessitat és la sensació de carència d’alguna cosa, unida al desig de satisfer-la.

Hi ha dos tipus de necessitats:

- Primàries: directament relacionades amb la subsistència o el desenvolupament personal. (exemples: alimentació, vestimenta, educació...)

- Secundàries: augmenten el benestar, i per tant varien segons l’època o la cultura. (exemples: tenir un mòbil o connectar-se a internet)

Els béns i serveis són tot allò que satisfà les nostres necessitats. Els béns són tangibles (roba, aliments, habitatge...), mentre que els serveis són intangibles (educació, sanitat, transport...)

Els béns i serveis són allò amb què les persones satisfem les nostres necessitats.

1.2. L’escassetat econòmica

L’escassetat econòmica és la sensació de carència de recursos en relació amb les necessitats de les persones.

Aquesta té dues característiques:

-és universal, perquè tots volem més del que tenim.

-és relativa, perquè ens afecta de forma diferent.

L’escassetat física no tots tenim, va en relació de la pobresa, depèn del país, en canvi l’escassetat econòmics tots en tenim, és relativa, volem més del que tenim.

2. Escollir és renunciar

La definició d’economia, amaga dues idees claus:

- l’escassetat d’escollir: els recursos són limitats, mentre que les necessitats són il·limitades

- la necessitat d’escollir: davant l’escassetat de recursos, els humans escullen l’alternativa que ,és s’ajusta a les seves preferències i al seu nivell d’ingressos

Els factors que influeixen en les nostres decisions són els següents:

- Cost d’oportunitats: és el valor, mesurat en diners o en una altra magnitud, d’allò a què es renuncia cada vegada que es pren una decisió. Cada vegada que escollim, renunciem a l’alternativa descartada.

- Costos irrecuperables: són aquells que pertanyen al passat i que, per tant, no haurien d’influir en noves decisions. De vegades ens deixem influir per decisions errònies passades.

- Beneficis i costos addicionals: no totes les decisions suposen escollir una alternativa i descarta l’altra, sinó que poden consistir en afinar una decisió ja presa, això se lin diu anàlisi marginal que sospesa els costos addicionals i els beneficis addicionals d’una elecció ja presa.

- Incentius: és allò que indueix a les persones a actuar i pot ser tant una recompensa com un càstig. Acostumem a caviar les nostres decisions per a rebre una recompensa o evitar un càstig.

- Eficiència i equitat: mentre que l’eficiència consisteix en el millor aprofitament dels recursos disponibles, l’equitat és la distribució igualitària d’aquests recursos. Les decisions que busquen l’interès de tothom poden suposar el malbaratament de recursos.

3. Decisors, decisions i recursos

Els responsables d’escollir som les persones a través de milions de decisions diàries. Podem distingir tres grups de decisors o agents econòmics: les famílies, les empreses i el sector públic.

Consum i producció són les decisions bàsiques en tota economia i reben el nom d’activitats econòmiques. I per a produir són necessaris els factors de producció.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (6 Kb) pdf (1 Mb) docx (2 Mb)
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com