Geografia
Enviado por siurapol • 10 de Mayo de 2015 • 3.136 Palabras (13 Páginas) • 151 Visitas
GEOGRAFIA
Els transports
El transport marítim: els vaixells són el vehicle més adient per al transport d'una gran quantitat de mercaderies a llargues distàncies. La seva rendibilitat s'ha mantingut gràcies a l'especialització dels vaixells i l'augment de la capacitat de càrrega entre altres. A Espanya hi ha pocs centres portuaris i són de rang mitjà a escala europea.
Per aconseguir una rendibilitat més gran, les empreses marítimes han de fer servir grans vaixells i reduir el temps d'immobilització en les operacions de càrrega-descàrrega—obliga a condicionar els ports amb infraestructures costoses.
El volum més important correspon als líquids a doll i els segueixen els sòlids a granel.
El transport aeri: es dedica al transport de passatgers i de mercaderies. Necessita unes instal·lacions apropiades i mesures notables de seguretat i de control. Cada cop hi ha més comerç de mercaderies. Per això els aeroports, a més de terminals per a viatgers han d'estar equipats amb hangars per emmagatzemar i redistribuir la càrrega.
Barajas comunica amb tots els aeroports regionals i fa de hub, de nus de coordinació amb aeroports internacionals. El trànsit aeri està liberalitzat i no hi ha monopoli de les companyies estatals.
El transport fluvial: Hi han molt pocs rius amb les dimensions i característiques escaients per poder-hi navegar. Només els cursos baixos del Guadalquivir i de l'Ebre amb embarcacions petites.
El transport terrestre: Hi destaquen l'automòbil i el camió, que permeten un desplaçament més flexible. Les autopistes estan vinculades a les àrees de més activitat econòmica i concentració de població. El ferrocarril ofereix grans avantatges, com és el transport ràpid en àrees urbanes.
La xarxa de carreteres és la protagonista del sistema de transport espanyol. S'hi ha invertit més que no pas en la xarxa ferroviària. Conseqüències: Congestió de trànsit elevada, demanda constant de noves vies a causa de l'augment del trànsit i un gran impacte ambiental.
Les xarxes d'alta capacitat canalitzen els itineraris d'interès general.
La xarxa ferroviària presenta diversos problemes derivats d'unes infraestructures obsoletes:
Molts trams són de via única
Mal estat d'algunes infraestructures
Actualment s'intenta promocionar el transport de mercaderies per ferrocarril per alleugerir els embussos de les carreteres—ha crescut el transport de mercaderies amb camió—facilitat.
Les infraestructures de comunicació s'han modernitzat en gran mesura gràcies als fons de cohesió de la UE. Entre el 1990 i el 2005 van aportar entre un 20 i un 30% de la inversió espanyola en infraestructures. També han ajudat a l'ampliació d'El Prat i de Barajas.
La població espanyola i la catalana
El règim demogràfic antic (fase I)
Aquesta llarga fase demogràfica es va estendre des del neolític fins al final del s. XVIII a la Gran Bretanya, i fins ben enllà del s. XX a Espanya. Es caracteritza per taxes de natalitat (fecunditat mitjana d'uns cinc fills per dona—mortalitat infantil) i de mortalitat (epidèmies, males collites, guerres) molt elevades. Esperança de vida cap als 35 anys. Estabilitat demogràfica
Al 1881 s'observa que la fecunditat i la mortalitat es mantenien molt elevades a l'Espanya interior, i més moderada al sud, al llevant i al País Basc. Excepció a Barcelona—industrialització que afavoreix un augment demogràfic.
El creixement demogràfic (fase II)
En aquesta fase la natalitat va continuar sent alta, però la mortalitat va començar a baixar. Com a conseqüència, hi va haver un creixement demogràfic notable. La reducció de la mortalitat va ser conseqüència de les millores en l'alimentació i en la higiene. A Espanya la fase d'estabilitat demogràfica va continuar durant el primer terç del s. XX, a causa del poc desenvolupament econòmic i social del país. A partir d'aleshores, Espanya va entrar a la segona fase del model de transició, amb un descens continuat de la mortalitat a mesura que va anar millorant l'alimentació i la higiene.
L'ajustament demogràfic (fase III)
Gran Bretanya la va viure entre el final del S.XIX i la dècada del 1940. A Espanya es va desenvolupar molt més tard. S'ha de dir que el descens de les taxes de natalitat es va anar acostant en la dècada del 1990 a les taxes de mortalitat. Baixa mortalitat infantil, augment del consum, accés a la feina de la dona—planificació familiar i descens natalitat.
El nou règim demogràfic (fase IV)
Europa i Espanya es caracteritzen per presentar taxes de natalitat i de mortalitat molt baixes, un creixement gairebé nul de població. Encara que la població, gràcies a la medicina, va augmentar l'esperança de vida fins als 80 anys.
La població a Catalunya
Fins a les darreres dècades del 19, la població va augmentar a ritme lent. A partir de llavors, a causa de l'inici del desenvolupament industrial es produeix el primer indici d'acceleració en el creixement de la població, però va ser parat per la Guerra Civil i la postguerra.
1950—Immigrants del món rural d'Espanya—Feina a la indústria
Fins el 70 es triplica la població que hi havia a principi de segle. La crisi en els 70 tornar a estancar la població.
A finals del S.XX el creixement econòmic provoca una nova onada d'immigració estrangera.
La població catalana es distribueix al territori de manera molt desigual. La concentració més gran es troba a Barcelona (23% població) i a la seva àrea metropolitana (44%). Les comarques de l'interior són les menys poblades i les del Pirineu lleidatà les de menys densitat de població tenen.
El plànol de la ciutat
Al llarg de la historia les practiques urbanístiques per fer una ciutat han anat canviant a mesura que s'anaven modificant les necessitats dels habitants, milloraven els mitjans de transport, canviaven les preferències artístiques i estètiques, evolucionaven les ideologies polítiques i socials, etc. Així doncs, cada plànol i cada entramat urbà acostumen a ser representatius d'una època concreta.
Plànol irregular: coincideix amb la part antiga de les ciutats i fa referència a la ciutat preindustrial d'origen romà o medieval. A vegades encara hi ha la possibilitat de resseguir el traçat de les antigues muralles, que antigament eren una barrera infranquejable per al creixement urbà i el límit precís amb el món rural. Aquesta delimitació feia
...