PODERES DEL ESTADO Y PRINCIPIOS CONSTITUCIONALES
Enviado por annaopp • 25 de Noviembre de 2013 • 854 Palabras (4 Páginas) • 315 Visitas
ELS PRINCIPALS PODERS DE L’ESTAT SÓN :
PODER LEGISLATIU (PARLAMENT): És el poder que crea les lleis. Està compost per les Corts (Congrés de Diputats i del Senat). Hi ha un poder legislatiu (Parlament) per cada comunitat autònoma (a Catalunya a la presidenta es Núria de Gispert) i hi ha un Parlament Central situat a Madrid.
PODER EXECUTIU (GOVERN): És el poder que dirigeix la política determinada. Hi ha un poder legislatiu (Govern) per cada comunitat autònoma (a Catalunya es diu Generalitat i el seu president és Artur Mas) i hi ha un Govern Central situat a Madrid (el seu president és Mariano Rajoy).
PODER JUDICIAL (JUTGES I TRIBUNALS): És el poder que jutja, aplicant les lleis en vigor, i que executen les seves decisions.
L’ordenament jurídic és el conjunt de lleis que regeixen en un estat i que regulen la seva convivència. Tenim normes penals (si mates tindràs presó) civils (si no pagues l’arrendament et desnonaran), laborals (drets i deures dels treballadors), et... Totes de diferent jerarquia però totes tenen en comú que no poden anar en contra de cap dels principis de la constitució espanyola.
Així doncs, LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA fou aprovada per les Corts el 31 d’octubre de 1978, Ratificada pel poble espanyol en Referèndum del 6 de desembre del 1978 i Sancionada pel Rei davant les Corts el 27 de desembre de 1978.
PRINCIPALS PRINCIPIS CONSTITUCIONALS
Article 2: La Constitució es fonamentada en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a L’autonomia de les nacionalitats i de les regions que la integren i la solidaritat entre totes elles.
Article 5: La capital de l’Estat és la vila de Madrid.
Article 12: Els espanyols son majors d’edat als divuit anys.
Article 14: PRINCIPI D’IGUALTAT .- Els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixença, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
Malgrat l’exposa’t el principi d’igualtat si admet la DISCRIMINACIÓ POSITIVA, és a dir atorgar un tracte de favor als més desfavorits.
Article 15: EL DRET A LA VIDA.- Tothom té dret a la vida i a la integritat física i moral, sense que, en cap cas, ningú no pugui ser sotmès a tortura ni a penes o tractes inhumans o degradants. Resta abolida la pena de mort llevat d’allò que puguin disposar les lleis penals militars per a temps de guerra (a l’any 1995, per llei va quedar abolida en tots els casos).
El dret a la vida no és un dret absolut, és a dir admet excepcions com:
- L’eutanàsia
- L’avortament
- La legítima defensa
EL DRET A LA LLIBERTAT.-
Llibertat Ideològica:
- Es garanteix la llibertat ideològica, religiosa i de culte dels individus
...