ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

EL CREIXEMENT ECONÒMIC DE CATALUNYA


Enviado por   •  7 de Marzo de 2014  •  Tesis  •  507 Palabras (3 Páginas)  •  183 Visitas

Página 1 de 3

Text 26 7.1 EL CREIXEMENT ECONÒMIC DE CATALUNYA

"Els catalans són els pobles més industriosos d’Espanya. Manufactures, pesques, navegació, comerç i assentaments, són coses a penes conegudes a altres pobles de la península en relació amb els catalans; Els camps s’hi conreen, la seva població augmenta, els cabals creixen i, en definitiva, sembla ser aquella una nació a mil llegues de la gallega, de l’andalusa i de la castellana.

Però la seva gent és poc tractable, únicament dedicats als seus guanys i al seu propi interès. Alguns els anomenen els holandesos d’Espanya.

José Cadalso: Cartas Marruecas, 1789

Comentari de text

Es tracta d’un fragment. Pertany a un conjunt de noranta cartes que narren la història d'Gazel, un jove marroquí que havent viatjat per tot Europa arriba a Espanya, i aprofita l'oportunitat per conèixer la cultura i les costums del país, i comparar-lo amb altres països europeus. El títol del text, com que es un fragment, es troba dins la carta XXVI, titulada Del mismo al mismo i aquesta dins d’un conjunt de noranta cartes titulades Cartas Marruecas i el seu autor és José Caldaso. La carta va ser escrita l’any 1789, per tan, és una font primària ja que la informació i l’autor corresponen a la mateixa època, concretament, José Caldaso, va acabar d’escriure les cartes entre l’any 1773 i l’any 1774.

La idea principal que vol transmetre l’autor és que Catalunya era sinònim de creixement econòmic i aquest fet feia que els pobles catalans es diferenciesin de la resta dels pobles d’Espanya. Altres idees que planteja són que els catalans només es centraven en guanyar diners, treballar i produir per augmentar els seus guanys i/o mantenir-los elevats. Alguns els anomenaven holandesos d’Espanya ja que, en aquella època, els holandesos també es centraven amb el treball i amb els seus guanys. També Catalunya va tindre un gran augment de la població.

José Caldaso va ser un escriptor i militar espanyol. Va ser una de les personalitats literàries més importants de la seva època, del segle XVII.

El text és una font primària que manifesta el creixement econòmic de Catalunya, ja que anteriorment havia patit una derrota i l’abolició de les institucions catalanes i, després d’aquests fets, es va recuperar tant demogràficament com econòmicament.

Les principals idees del text són el creixement econòmic i demogràfic únicament i diferencialment als pobles catalans. La superioritat de catalans sobre la resta dels pobles d’Espanya, però el problema que beneficiava als catalans era la concentració del temps amb el treball, per així poder augmentar els guanys. Estaven d’una forma en que no es podien fer tractes amb ells. La seva agricultura va iniciar un procés d’expansió, intensificació i especialització dels conreus.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (3 Kb)
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com