Ejercicios Genetica
Enviado por marich14 • 4 de Febrero de 2014 • 1.405 Palabras (6 Páginas) • 507 Visitas
GENÈTICA
1. Una malaltia genètica està determinada per un gen autosòmic recessiu. Digues si aquestes afirmacions són certes raonant la resposta:
a) Dos individus afectats mai no poden tenir fills normals (no afectats)
b) Si s'aparella un home afectat i una dona normal, tots els descendents seran normals.
c) Si una dona està afectada, almenys un dels seus avis també la presentava.
2. L'acondroplàsia és una anomalia determinada per un gen autosòmic que dona lloc a un tipus de nanisme a l'espècie humana. Dos nans acondroplàsics tenen dons fills: un normal i un nan.
a) Quin model d'herència segueix aquest caràcter?
b) Fes el pedigree de la família i indica-hi tots el genotips.
c) Amb quina probabilitat el proper descendents serà normal?
d) Com afecta el fet de tenir un fill nan a la possibilitat que el següent sigui normal?
3. L'albinisme a la espècie humana és un caràcter determinat per un gen autosòmic recessiu. Fes el pedigree d'aquestes famílies i indica-hi el genotips.
a) Dos progenitors no albins tenen 2 fills mascles normals, una filla normal i una filla albina.
b) Un home normal i una dona albina tenen dos filles normals i un fill albí.
4. En els coloms el plomatge pot ser normal o arlequinat. En una sèrie d'encreuaments es van obtenir aquests resultats:
a) arlequinat x arlequinat: 36 arlequinats i cap normal
b) arlequinat x normal: 38 arlequinat i cap normal
c) normal x normal: 35 normals i cap arlequinat.
Quin model d'herència segueix aquest caràcter? Quins resultats esperem obtenir de l'aparellament de dos individus de la F1 de l'encreuament b?
5. Un home i una dona amb visió normal tenen cadascun el pare daltònic. Quina és la probabilitat que la parells tinguin una filla normal? I un fill daltònic? I una filla daltònica?
6. A Drosophila melalongaster el caràcter "ulls blancs" està determinat per un gen recessiu lligat al sexe (w). L'al·lel de tipus salvatge (w+) determina ulls vermells. Creuem una femella d'ulls blancs amb un mascle d'ulls vermells i obtenim 88 descendents.
a) Dels mascles descendents, quants esperem que tinguin els ulls blancs?
b) Una femella descendent de l'encreuament anterior s'aparella amb un mascle d'ulls blancs i s'obtenen 104 descendents. Quants esperem que siguin mascles amb ulls blancs? De les femelles, quantes n'esperem amb ulls vermells?
7. A l'herba talpera les flors poden ser blanques o vermelles, caràcter determinat per una gen autosòmic. Creuem dues plantes amb flors vermelles i obtenim una descendència formada per 28 plantes amb flors vermelles i 10 plantes amb flors blanques.
a) Quin model d'herència segueix aquest caràcter? Quina proporció de les plantes amb flors vermelles són homozigòtiques?
b) En aquesta espècie el caràcter càpsula amb espines és dominant sobre càpsula llisa. Aquets gen i l'anterior són autosòmics independents.
S'encreua una varietat homozigòtica de flors blanques i càpsula amb espines amb una varietat homozigòtica de flors vermelles i càpsula llisa.
a) Quines són les proporcions fenotípiques i genotípiques de la F1?
b) Quines són les proporcions fenotípiques de la F2?
c) Quines proporcions fenotípiques s'obtindran en creuar una planta de la F1 amb el progenitor de flors blanques i càpsula amb espines?
8. Les talassèmies són una sèrie d'alteracions hereditàries localitzades en un gen del cromosoma 11 que generen una síntesi anormal o insuficient d'hemoglobina. Com a conseqüència, produeixen una anèmia d'intensitat variable. Si l'alteració afecta un sol cromosoma origina la talassèmia menor, que produeix anèmia lleu. Si afecta els dos cromosomes, s'anomena talassèmia greu, que produeix anèmia greu i generalment la mort prematura.
a) Un home amb talassèmia menor s'aparella amb una dona normal. Quina proporció de descendents s'espera que presentin talassèmia menor?
b) Una parella de talassèmica menors, amb quina probabilitat poden tenir un fill normal?
9. Dues condicions anormals de l'espècie humana, les cataractes i la fragilitat d'ossos depenen d'al·lels dominants que es localitzen en cromosomes diferents. Un home amb cataractes i ossos normals, el pare del qual tenia els ulls normals, es va aparellar amb una dona sense cataractes, però amb ossos fràgils, el pare del qual tenia els ossos normals. Quina és la probabilitat que el seu primer fill:
a) no tingui cap malaltia.
b) tingui cataractes i ossos normals.
c) tingui ossos fràgils i ulls normals
d) tingui totes dues malalties.
10. L'anirídia és un tipus de ceguesa que és terminat per
...