ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

TECNOCRÀCIA VERSUS CONEIXEMENT LOCAL: CULTURA CAMPEROLA I SOSTENIBILITAT EN EL DESENVOLUPAMENT RURAL DELS PAÏSSOS DEL SUD


Enviado por   •  13 de Junio de 2018  •  Apuntes  •  4.281 Palabras (18 Páginas)  •  210 Visitas

Página 1 de 18

TECNOCRÀCIA VERSUS CONEIXEMENT LOCAL: CULTURA CAMPEROLA I SOSTENIBILITAT EN EL DESENVOLUPAMENT RURAL DELS PAÏSSOS DEL SUD

Antropologia del Desenvolupament

Claudia Cases herrero

Grup A

2n Semestre

  1. Introducció

Al voltant de 2.200 milions de persones en el món viuen amb menys de 2 dòlars al dia; d’aquests, 1.000 milions subsisteixen amb menys d’1 dòlar. Amb aquestes dades, es veu el fracàs d’un model econòmic que avui s’ha globalitzat i que condemna a la meitat de la població a la pobresa. A costa d’aquest fet, unes poques persones i empreses acumulen fortunes i aconsegueixen tasses de benefici que fan cada dia més gran la distància amb l’altre meitat. Els Estats i governs perpetuen aquesta desigualtat econòmica i distribució de la riquesa. Són 1.000 milions de persones que passen gana quan es produeixen aliments per 9 o 10 mil milions de persones, però aquests es destinen al combustible o a la ramaderia (Altieri, 2012).

La fam, avui en dia, no té res a veure amb el fet de que no hi hagi aliments, de fet, es produeix un 40% més del que es necessita. El problema amb el qual convivim actualment és el de l’accés al menjar. Un altre problema és el de l’accés a la terra. Els que produeixen els aliments són els camperols, el 70% del menjar mundial la produeixen els cultius de camperols, controlant només un 20% de les terres.

Per altra banda, l’agricultura com a sector econòmic està patint una transformació sense precedents a nivell mundial. El procés de capitalització intensiva en l’agricultura s’ha desenvolupant en les últimes quatre dècades i ha anat acompanyat d’un procés de deslocalització de la producció, intensificació tecnològica i integració vertical del sector des de la producció fins a la distribució i comercialització.

L’agricultura familiar camperola ha anat quedant relegada davant de la gran agroindústria; les petites explotacions familiars sostenibles i diversificades són, en canvi, majoritàries davant de les grans explotacions de monocultius.

La FAO calcula que a principis del segle XXI existien 852 milions de persones subnutrides; d’aquests quasi 817 en els països en desenvolupament, una mica més de 28 en les regions en transició i la resta en contextos desenvolupats.

Després de l’adveniment del neoliberalisme com a nou dogma de les polítiques macroeconòmiques i el seu corol·lari, les polítiques d’ajustament d’alt cost social, l’empitjorament és notori en àmplies regions del planeta: Àsia Meridional (Índia, Pakistan i Bangladesh), Amèrica Llatina i el Carib, Orient Pròxim i Mitjà i, per suposat, tota l’Àfrica Subsahariana sense excepció alguna.

En aquest treball em disposo a parlar del concepte de desenvolupament i de com aquest va canviar l’agricultura arreu del món, endinsant-se en la Revolució Verda. Per altra banda, també explico els paradigmes alternatius que han sorgit per a tal de combatre’ls.

  1. La Revolució Verda

A mitjans del S.XX, amb la fi de la Segona Guerra Mundial i la pèrdua de les colònies dels països occidentals, va sorgir el discurs del desenvolupament. Aquest es basava en una dicotomia entre els països desenvolupats i els no-desenvolupats, entre el Primer Món i el Tercer Món, entre un “nosaltres” i “ells”. Lo innovador d’aquest discurs era que la característica principal del Tercer Món era la pobresa i que la solució es trobava en el creixement econòmic convencional, convertint el desenvolupament en una veritat evident, universal i necessària (Breton, V. 2009 :71).

Aquesta dicotomia va ser fomentada per els estigmes creats cap al Tercer Món, on el tradicionalisme, l’aversió a la modernització, la pervivència d’inèrcies seculars que estancaven als països i a les seves gents i on la cultura i la tradició semblaven immutables. Conseqüentment, l’heterogeneïtat cultural es va dissoldre dins del concepte homogeni “d’endarrerit” (Breton, V. 2009 :85).

El discurs de la fam i la pobresa, les dues característiques dels països del Tercer Món, va passar a estar a l’ordre del dia, i, des dels països desenvolupats sortia la “necessitat” paternalista d’ajudar-los. Per tal d’abastir les necessitats d’aquests països i eliminar la fam mundial, van començar a fer canvis tecnològics en l’agricultura durant la dècada dels 60, a Mèxic, amb la participació de Norman Borlaug, qui formava part de la Fundació Rockerfeller. Així doncs, van decidir realitzar un canvi en l’agricultura mundial per tal de produir major quantitat d’aliments. Van augmentar els conreus de cereals amb el cultiu de llavors híbrides. Anys més tard, aquest fet es va expandir cap a Àsia i Àfrica. Aquest procés es va anomenar Revolució Verda.

La Revolució Verda va impulsar a les nacions dominants a un nou procés d’industrialització i en detriment de les nacions perifèriques. Es va canviar la producció agrícola tradicional; basada en el treball humà i animal, amb llavors que es produïen en el seu lloc d’origen, amb composta i fems, rotació, combinació de cultius, guaret per mantenir la fertilitat del sòl, a una agricultura dependent dels d’insums externs; màquines per llaurar, conreu, combustible per fer-les funcionar, ús d’agroquímics... que van estimular l’especialització per mitjà del monocultiu continu i sense guaret. A més, aquest canvis van crear dependència amb els derivats del petroli i els pous d’irrigació i la quantitat d’aigua de rec i substàncies químiques que requereixen les varietats d’alt rendiment representa un perill per la qualitat dels aqüífers i posa en risc la salut pública, reduint la productivitat del sòl a llarg termini.

Els monocultius són molt dependents dels pesticides, els Estats Units gasta 13 milions de lliures a l’any i 324 kg de pesticides l’any. La producció d’aliments passa a estar en mans de poques corporacions transnacionals; permetent d’aquesta manera el lliure comerç, les polítiques d’ajustament estructural, etc.  La inversió en terres agrícoles estrangeres per la producció de biomassa és una gran font d’ingressos per les corporacions. (Altieri, 2012).  

Els monoconreus causen problemes agroecològics ja que fan una gran simplificació de la diversitat genètica dels sistemes agraris. Un exemple de les causes dels monocultius és la uniformitat genètica de les bananes. Aquesta va provocar gairebé la desaparició de les plantacions comercials de plàtans perquè va haver un fong que les va atacar. Al tenir un monoconreu amb la mateixa espècie de bananes, el fong va exterminar la majoria d’aquestes i la United Fruit va crear una altra varietat genètica perquè no l’ataqués, en comptes d’afavorir la varietat genètica. Actualment, ja no queden varietats tradicionals de bananes que puguin evitar l’extinció d’aquestes.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (28 Kb) pdf (243 Kb) docx (24 Kb)
Leer 17 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com