Vulcanisme a Catalunya
Enviado por martafrnandz • 6 de Noviembre de 2022 • Trabajo • 1.277 Palabras (6 Páginas) • 59 Visitas
TECTÒNICA:
VULCANISME I SISMICITAT A CATALUNYA
[pic 1]
A Catalunya, hi ha zones volcàniques, pel qual també hi són presents els sismes, tot i que no són de gran intensitat. Hi ha algunes zones on són més abundants aquests conceptes, que encara que no hi siguem conscients, els tenim a prop i causen efectes en el paisatge i l’entorn que ens envolta.
SISMICITAT A CATALUNYA
La sismicitat és l'estudi de la quantitat de sismes que ocorren en un lloc en concret. Un sisme o un terratrèmol és el resultat de l’alliberament brusc d’energia acumulada pels desplaçaments i les friccions de les diferents plaques de l’escorça terrestre. Es produeixen nombrosos sismes cada dia, però la majoria no són sentits pels éssers humans. Aproximadament cent mil sismes són gravats anualment sobre el planeta. Els més poderosos d'ells compten entre les catàstrofes naturals més destructores.
Hi ha determinades àrees a Catalunya que estan exposades a un risc més gran de que es produeixin situacions d'emergència sísmica. Els estudis que duen a la identificació d'aquestes zones consta de l'avaluació de la perillositat sísmica, que fa una estimació de la intensitat del moviment sísmic que pot esperar-se a cada municipi i dona lloc al mapa de zones sísmiques; i de l’avaluació de la vulnerabilitat sísmica de les construccions en el territori catal , que fa una estimació dels danys que el moviment sísmic considerat pot causar sobre els municipis de Catalunya.
La combinació d'aquests dos estudis permet l'elaboració d'un escenari de risc per a cada municipi de Catalunya.
[pic 2][pic 3]
Mapa zones sísmiques Catalunya
Durant molts anys els coneixements de la sismicitat es basaven en documents històrics.
No va ser fins als anys 70, quan la xarxa de sismògrafs de Catalunya va créixer, augmentat així considerablement la precisió en la detecció dels petits sismes, que en el cas del Pirineu eren molt difícils de detectar amb només 2 sismògrafs actius fins a l’època.
La gran millora neix amb la creació del Servei Geològic. Aquest organisme s’encarrega de millorar els sismògrafs instal·lats per territori i, a més, instal·la una xarxa de sismògrafs per tot el territori.
Catalunya es troba en una zona de risc moderat de terratrèmols. Es calcula que en un any es poden arribar a produir fins a 800 petits sismes al nostre territori, la immensa majoria no són percebuts per la població.
La sismicitat a Catalunya se sol produir principalment a l’àrea del Pirineu. També són freqüents els petits sismes al sistema prelitoral i a diferents punts de la costa.
EL TERRATRÈMOL DE 1428 A CATALUNYA
El 2 de febrer de l’any 1428 es va produir el terratrèmol més intens documentat a Catalunya, conegut popularment com el terratrèmol de la candelera. La magnitud d’aquest terratrèmol va ser de 6,5 i la seva intensitat va assolir 9. L’epicentre es va situar prop de Camprodon.[pic 4]
Es calcula que aquest terratrèmol va causar més de 1000 morts. Va acabar amb la totalitat d’habitants de Queralbs, va enfonsar l’església de Puigcerdà i va provocar entre 20 i 30 morts a la ciutat de Barcelona.
TERRATRÈMOLS RECENTS A CATALUNYA[pic 5]
Durant el segle XXI els terratrèmols més importants es van registrar per una banda, a l’Alt Urgell, amb una magnitud de 4,2 l’abril del 2019, amb nombroses rèpliques i per altra banda, el terratrèmol del setembre de 2004 al Ripollès de magnitud 4.
[pic 6]
VULCANISME A CATALUNYA
A Catalunya distingim tres zones volcàniques importants. Una es troba a la comarca de La Selva i és coneguda per les seves fonts termals. L’altra és a l’Empordà. La última, es troba al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al voltant d’Olot i és la més important a nivell europeu.
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa és el millor model de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Té una quarantena de cons volcànics d'una edat entre els 10.000 i els 700.000 anys, 10 cràters, 23 cons ben conservats i més de 20 colades de laves basàltiques. El seu relleu, el sòl i el clima proporcionen una variada vegetació, amb alzinars, rouredes i fagedes excepcionals. Segons les dades que existeixen, es calcula una erupció un cop cada 15.000 anys. El vulcanisme en aquesta zona és degut la litosfera fa uns 15 km de gruix. Aquest fet també és el motiu pel qual a gairebé totes les erupcions es van produir en un volcà completament nou, que s'extingiria quan finalitzés. [pic 7][pic 8]
...