ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

DESCARTES, Discurs Del mètode


Enviado por   •  2 de Diciembre de 2013  •  379 Palabras (2 Páginas)  •  394 Visitas

Página 1 de 2

Descartes afirma que el vertader mètode del coneixement s’ha d’inspirar en les deduccions del geòmetres ja que ell mateix creu que si la ment segueix unes directrius rigoroses pot arribar a respondre’s dubtes sobre totes les qüestions que se li plantegen i són justament els geòmetres el clar exemple de l’ús d’aquestes directrius, com bé ell afirma en el text dient que “a partir de les llargues cadenes de raons simples i fàcils, els geòmetres arriben a les demostracions més difícils”.

Descartes és un filòsof racionalista que diu que per arribar al coneixement s’ha de partir d’un mètode que es basa en l’ús d’unes regles bàsiques de pensament, i el més important en el camí d’aquest mètode és no acceptar res com a vertader si no deriva dels nostres raonaments fonamentats prèviament en principis sòlids. Però el camí per arribar al coneixement no és tant senzill, ja que s’ha d’abandonar els prejudicis provocats per les passions i fer servir les dues capacitats intel·lectuals: la intuïció (capacitat simple de la ment) i la deducció (operació per la qual entenem tot allò que es conclou necessàriament d’altres coses que ja coneixem amb certesa).

En aquest mètode és necessari aplicar correctament el raonament i és per aquesta raó que Descartes va proposar quatre regles bàsiques: l’evidència (No acceptar mai com a veritable cap coneixement que no es presenti amb claredat i distinció davant la raó), l’anàlisi (Dividir cadascun dels problemes en tantes parts com sigui necessari de cara a trobar la seva millor solució), la síntesi (Recompondre, ordenadament i com per grans elements simples fins al coneixement dels compostos) i l’enumeració (Fer revisions tan exhaustives que hom adquireixi la seguretat de no ometre res).

Mitjançant l’ús d’aquest mètode trobem que és possible dubtar del coneixement que prové dels sentits, però mai s’ha de dubtar de les veritats matemàtiques (tot i que ell ho fa). Aquest dubte que ell mateix té, li proporciona la primera veritat que és l’existència (l’acte de dubtar manifesta l’existència).

Així doncs, per concloure i tornant a l’afirmació de Descartes podem dir que la raó principal per la qual diu això, és perquè els geòmetres reflecteixen clarament la millor manera de seguir aquest mètode, ja que la manera en com arriben al coneixement està basada en el mètode que acabo de presentar.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (2 Kb)
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com