ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Angola


Enviado por   •  4 de Noviembre de 2014  •  Tesis  •  1.299 Palabras (6 Páginas)  •  194 Visitas

Página 1 de 6

Angola- oficialment la República d'Angola- és un país situat al sud-oest d'Àfrica. Limita amb Namíbia, la República Democràtica del Congo, Zàmbia i l'oceà Atlàntic. L’exclavament i província de Cabinda té fronteres al nord amb la República del Congo, estant envoltada per l'est i sud per la República Democràtica del Congo. La seva capital és Luanda.

Va ser una antiga colònia portuguesa, que té recursos naturals considerables, entre els quals es destaquen el petroli i els diamants. El seu sistema de govern és la democràcia

La Guerra civil d'Angola (1975 - 2002) va ser el conflicte més llarg d'Àfrica i un dels més llargs de la Guerra Freda. Es va lliurar com una escalada de la guerra d'alliberament d'Angola del colonialisme portuguès, que va enfrontar a diversos moviments angolanos antagonistes, i als seus aliats respectius.

Per comprendre el sorgiment d'aquesta lluita , cal recordar la història d'Angola , de la mateixa manera que els interessos als quals va ser subjecta en el procés d'independència . Cap al segle XVI els navegants portuguesos inicien profitoses relacions comercials entre els regnes Congo i de Portugal basades en l'intercanvi : Congo es valia de la capacitat de recursos per evangelitzar als nadius , convetir-los al cristianisme amb l'objectiu de fer créixer el seu poder i autoritat , els portuguesos que realment perseguien un cap evangelitzador , també tenien també uns altres tipus d’interessos : el tràfic d’esclaus . Després de l'acceptació del cristianisme per part de l'aristocràcia s'incrementen aquestes relacions , aquest fet arriba al punt que els fills de la reialesa comencen a ser educats en la capital lisboeta . En un començament hi va haver un esperit d'entesa entre els dos països , però després el projecte esclavitzador va portar aparellat un desequilibri tan gran que va generar, no només problemes socials , sinó un debilitament del poder, comença un deteriorament que acabarà per enfrontar a dos estats fins a l'ocupació i domini polític dels portuguesos sobre una extensa superfície d'Angola . S'estima que més d'un milió dels seus habitants van ser esclavitzats i enviats al Brasil durant els segles XVI i XVII . L'abolició formal del comerç d'esclaus el 1836 i la pèrdua del Brasil va portar als portuguesos a intensificar i centrar els seus interessos colonials en altres territoris , Angola inclosa.

A mitjan segle XX, concretament el 1961 els angolesos necessitaven un canvi i es van començar a organitzar mitjançant la formació del Front Nacional per a l'Alliberament d'Angola ( FNLA ) i del Moviment Popular per l'Alliberament d'Angola ( MPLA ) també intenten rebel•lar-se militarment contra el poder colonial , fracassant en els seus primers intents que serien seguits per una severa repressió per part de l'administració colonial. Finalment el 1975 aconsegueixen la independència gràcies al suport estranger: els primers pels Estats Units i els segons per la Unió Soviètica .

El 1964 membres dissidents de FNLA formen la Unió Nacional per a la Independència Total d'Angola ( UNITA ) . Aquests moviments independentistes , a través d'una guerra, van continuar el seu enfrontament contra l'exèrcit portuguès , fins que el 1974. Després de l'enderrocament del dictador Caetano , el nou govern inicia un procés ràpid de descolonització que culmina amb la independència d'Angola al novembre de 1975 .

La influència comunista també arribava a altres països africans en vies de formació : República Sud-africana , Rhodèsia (Zimbabwe ) i Namíbia . Entre 1974 i 1975 Guinea Bissau , Cap Verd i Moçambic arriben a la independència .

A partir d'aquí els tres moviments nacionalitzadors , FNLA , MPLA i UNITA , quedaran enfrontats per la presa del poder i el domini de Luanda , la capital d'Angola. Causat per el feble acord tripartit

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (8 Kb)
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com