Comentario Artístico: HERMES AMB DIONÍS INFANT. PRAXÍTELES.
Enviado por faar95 • 7 de Noviembre de 2012 • 316 Palabras (2 Páginas) • 1.048 Visitas
Ens trobem davant d'una escultura excenta, d'estil grec porstclàssic, pertanyent al s. IV aC exactament a l'any 340 aC. L'autor d'aquesta escultura va ser Praxíteles. Va ser esculpida en bronze, encara que trobem còpies en marbre atribuides a l'autor. Són 2'10 metres de temática mitològica i la podem trobar al Museu d'Olimpia, a Grècia. Estem parlant d' Hermes amb Dionís infant.
Aquesta escultura es la representació del dèus jugant i disfrutant de la vida. Les formes pulides i suaus amb que es representen les divinitats disten molt de ser objectes de culte. La figura d'Hermes contrasta amb la verticalitat de Dionís i la túnica, i el seu tors s'allunya de la duresa atlètica i formal pròpia del classicisme. Utilitza el contrapost, concentra el pes en una cama i flexiona l'altre. La túnica aconsegueix la sensació de realitat mitjantçant la tècnica del draps mollats. Aquestes escultures tenen una visió frontal i d'esquenes, pero no des dels costats.
Els arbres i altres elements semblants s'utilitzen en les representacions de marbre com elements de suport i s'inclueixen en l'escultura.
Praxíteles, grec de la regió del Ática, va ser dels primers artistes que va esculpir una dona nua a tamany natural. Al s. IV aC, s'accentua el realisme i es dóna més importáncia a l'expressió i el moviment. Aquest escultor és el clar exemple de la seva época.
L'escultura d'Hermes, segueix els canons de bellesa clàssics de Políclet.
Durant l'Helenisme va tenir com a influència obres de Lisipo o Escopas, i al renaixement, la curva praxiteliana va ser model d'equilibri.
A la escultura aparèixen dos dèus grecs: Hermes, Mercuri per als Romans, és el dèu del comerç i dionís, Baco per als Romans, és el dèu del vi.
És probable que aquesta estátua fos realitzada com a símbol de la pau entre dos ciutats, Elis, que tenia a Hermes com a patrona, i Arcadia, amb Dionís com a patró.
...