Lokarri, La Lluita Per La Pau
Enviado por hectorfvg • 29 de Enero de 2012 • 1.023 Palabras (5 Páginas) • 950 Visitas
La pau a Euskadi: Lokarri
La pau a Euskadi ha sigut un procés molt llarg que ha implicat la participació de moltes associacions socials i polítiques que sovint, no són valorades o conegudes per la majoria de la població. Sens dubte, Lokarri és una d’elles, no només per l’organització de la Conferència de Pau celebrada a Sant Sebastià el passat 17 d’octubre, sinó per l’actiu compromís i la participació en tots els processos de pau i diàleg que han portat a ETA a deixar les armes.
Lokarri seria una organització social, independent i plural que lluita per la pau i la normalització de la convivència a Euskal-Herria. El nom de Lokarri significaria “el que es necessita per unir” . Es vincula totalment a aquest compromís que pretén reflectir la bona voluntat social majoritària de l’acord, consulta i reconciliació. Abans de tractar els diferents actes on ha participat, seria interessant revisar els principis que defensa:
• Defensa la no-violència, la vida i els drets humans com a ideal ètic. Ninguna causa justifica l’ús de medis que atemptin contra la dignitat humana. Els drets i les llibertats fonamentals s’han de respectar sense excepcions
• La opció per del diàleg sense exclusions i el pluralisme com a fonament de la convivència. La diversitat de la societat exigeix el diàleg com a mètode de solució de conflictes. L’acord i l’obligació de pactar són criteris bàsics per la convivència
• Respecte a la voluntat popular i als principis democràtics com la llei bàsica de la política La societat te la capacitat de decidir per si mateixa sense repressió, únicament mitjançant la democràcia. Aquesta voluntat ha de ser políticament respectada.
En el seu origen l’organització rebia el nom de Elkarri i va ser fundada l’any 1994. Al llarg de la seva història, ha gaudit d’una influència destacable dins del marc polític i els actes més remarcables on va fer acte de presència van ser l’empat infinit, la creació de l’anomenat “Tercer espai”, la proposta de Izan, i la síntesi “Capacitat de decidir i obligació a pactar”.
“L’empat infinit”, iniciat el 1995, va ser un concepte que va impulsar l’organització i que va servir per denominar a la situació en la que es trobaven l’Estat i ETA i remarcant que les vies que s’havien utilitzat per resoldre el conflicte no havien estat les correctes.
El “tercer espai”, impulsat el 1996, va ser el terme que va utilitzar Elkarri per denominar a tota la població que no acceptava la violència i no compartia la política immobilista que practicava el PNV. Aquest anàlisi va ser important ja que fins ara el Govern Basc, entenia que tota la població estava a favor de la seva política però no era així.
La Proposta de Izan al 1997,va ser la proposta que va impulsar Elkarri i que va causar un gran impacte entre la població basca i per tant, mai va ser denegada va denegar. Va demostrar a partir de l’exemple irlandès que hi havia mètodes compartibles i reals per a resoldre el conflicte amb la satisfacció de les dues parts, basant-se en que els dos bàndols
...