ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Comentari i anàlisis crític del llibre “Indigneu-vos!” Stéphane Hessel


Enviado por   •  17 de Octubre de 2012  •  1.358 Palabras (6 Páginas)  •  1.364 Visitas

Página 1 de 6

Comentari i anàlisis crític del llibre “Indigneu-vos!” Stéphane Hessel

1- Resum del contingut de la obra i de les principals idees de l’autor.

A diferència del temps de guerra contra el nazisme que li va tocar viure a Stéphane Hessel, avui l'enemic no és tan evident, però hi és. Ens diu que el busquem i el trobarem, i llavors el primer pas serà indignar-se.

En aquest llibre, Stéphane Hessel ens incita a la revolta per vetllar per una societat de la qual ens sentim orgullosos amb una jubilació, seguretat social, el retorn a la nació de grans mitjans de producció monopolitzats, una premsa independent, una formació desenvolupada etc. I per aconseguir aquest objectiu, l’interès general ha de prevaler sobre l’interès particular. Per contrapartida recrimina a l’estat que digui que no pot garantir els costos d’aquestes mesures ciutadanes, quan la producció de riquesa ha augmentat considerablement.

Desprès d’aquesta crida, en un dels capítols del llibre ens mostra dues maneres d’interpretar l’historia de la humanitat: la de Hegel que interpreta la llarga història de la humanitat com si tingués un sentit: la llibertat de l’home que progressa etapa rere etapa. I per altre banda, Walter Benajamin defensa que el sentit de la història es la progressió irresistible de catàstrofe en catàstrofe. Stéphane Hessel es posiciona clarament en el bàndol de Hegel ja que creu que tot el que es desitjable es possible i es optimista per naturalesa.

Per altre banda insisteix molt en que si no fem res, no canviarà la situació i que per tant la pitjor de les actituds és la indiferència, i aquesta indiferència es pot veure causada per la manca d'objectius que combatre i aprofita per insistir-nos a lluitar per dos grans reptes: la immensa separació que hi ha entre els molt pobres i els molt rics; i els drets humans i l’estat del planeta.

Però recalca que aquesta lluita ha de ser pacífica i està convençut que el futur pertany a la no violència, a la conciliació de les cultures diferents, i ens dona com exemple els missatges de Mandela o Martin Luther King, són missatges d’esperança en la capacitat de les societats modernes per superar els conflictes a través d’una comprensió mútua i una paciència vigilant.

A continuació, Stéphane Hessel ens explica que un dels seus motius d’indignació principal es centra a Palestina ja que com diu l’informe Richard l’exèrcit israelià d’haver comés actes assimilables a crims de guerra i potser, en algunes circumstàncies crims contra la humanitat.

Per últim acaba el llibre dient-nos que ja ha arribat el moment que prevalguin les preocupacions entorn de l’ètica, la justícia i l’equilibri sostenible, i per tant ara ens toca a nosaltres.

“El nazisme ha estat vençut gràcies al sacrifici dels nostres germans i germanes. Però aquesta amenaça no ha desaparegut del tot i la nostra còlera contra la injustícia es manté intacta.“

2- A partir del contingut del programa desenvolupat en l’assignatura al llarg del curs, faci la relació amb les idees del autor.

Podem relacionar el temari de l’assignatura amb diferents idees que l’autor presenta al llibre, començant per la més global i amb la que Stéphane Hessel està en desacord que és el mode de producció capitalista. Aquest mode de producció que té base amb el feudalisme té com a objectiu maximitzar el benefici de l’empresari, de manera que aquest farà tot el possible per augmentar la plusvàlua mitjançant la productivitat i per augmentar la plusvàlua o augmentarà les hores de treball dels empleats o disminuirà el seu salari. I és d’això del que l’autor del llibre no està d’acord i vol que en prenem mesures ja que com diu ell, “la distància entre els més pobres i els més rics no havia estat mai tant important, i mai no s’havia fomentat la cursa pels diners, la competició”, també protesta contra bancs i grans empreses que busquen l’interès individual o no l’interès general.

Altre temari del

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (8 Kb)
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com