ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El Café De La Marina


Enviado por   •  7 de Enero de 2014  •  1.716 Palabras (7 Páginas)  •  522 Visitas

Página 1 de 7

1. Biografia i bibliografia de l'autor

Josep Maria de Sagarra i Castellarnau va néixer a Barcelona el 5 de març de 1984. descendent d'una antiga família de noblesa catalana, propietaris rurals. Va començar el batxillerat a l'Institut de Reus a l'any 1905, però va acabar estudiant tercer de batxillerat als Jesuïtes del carrer de Casp de Barcelona, on ja va mostrar les seves inclinacions literàries i les seves aficions culturals.

Va estudiar la carrera de Dret , i en la seva etapa universitària va conèixer Carles Riba i Lluís Valerí, que li van facilitar l'accés al món cultural barceloní, formant part de la penya literària de l'Ateneu Barcelonès.

El 1913 va guanyar l'Englantina d'Or als Jocs Florals de Barcelona amb el poema Joan de l'Ós.

El 1914 es va llicenciar en Dret, i el 1916 es va traslladar a Madrid per seguir la carrera diplomàtica a l'Instituto Diplomàtico y Consular, on va conèixer escriptors consagrats com Juan Ramós Jiménez, Pedro Salinas, etcetera, però no va acabar els estudis perquè optà per dedicar-se de ple a la literatura.

Des de 1918 i després d'haver escrit la seva primera obra de teatre, Rondalla d'esparvers, per encàrrec de la nova empresa de català del Romea, Sagarra es professionalitzà plenament com a escriptor tot conreant tota mena de gèneres. Gairebé al llarg de tota la seva vida , Sagarra va exercir el periodisme, i del 1919 al 1921 va ser corresponsal de Berlín per al diari El Sol. Posteriorment, es va dedicar a la crítica teatral a la Publicitat, on va escriure els Aperitius (1929-1936). Va destacar durant la dècada dels 20 i dels trenta per la seva producció poètica i dramàtica.

Durant la Guerra Civil va fugir a Perpinyà i després a París, on es va casar, el1936 amb Mercè Devesa, i féu un llarg viatge de noces per la Polinèsia, el qual sortiren dos llibres, un en vers i l'altre en prosa: Entre l'Equador i els Tròpics (1945) i La ruta blava (1943).

El 1914, de retorn a Catalunya, s'incorporà a la vida literària clandestina i es dedicà a la traducció de La Divina Comèdia del Dant i del teatre Shakespirià. Des de 1946, es reincorporà a l'escena catalana amb una nova modalitat teatral -El prestigi dels morts (1946), La fortuna de Sílvia (1947) i Galatea (1948). Però reprengué el conreu del poema dramàtic amb obres com: L'hereu i la forastera (1949), Les Vinyes del Priorat (1950) i L'alcova vermella (1952).

Però al 1961 va morir a Barcelona, i aquell any publicà El fiscal Requesens (versió d'El casament de N. Gogol).

2. Resum de l'obra i tema del llibre

El tema de l'obra El Cafè de la Marina és el maxisme cap a les dones i la mala parla.

L'acció se situa en un cafè d'un poble mariner de la costa empordanesa, propietat de Libori. Libori és vidu amb dues filles, Caterina i Rosa. Aquesta última, la més petita, té 19 anys i està a punt de casar-se amb en Rafel, pescador galantejador de 25 anys.

Els clients habituals del bar són la Salvadora, la Rufina, el Luard, el Baldiri, el Moreno, el Rufí i a vegades la Gracieta i la Maria, amigues de la Rosa.

Arriba el dia del casament, el dia més feliç dels nuvis, però trist per la Caterina ja que passava per una mala situació. Al casament hi va ser convidat un rossellonès anomenat Bernat. Aquest, l'endemà del casament es dirigeix a Libori per demanar-li la mà de la Caterina, i Libori no li nega ja que Bernat és un home molt ric amb moltes propietats. Aquella mateixa nit, en Libori li explica a Caterina , però ella s'hi nega en rotund.

L'endemà dels fets, Bernat, en assabentar-se de que ho sabia tot el poble, aquest s'en torna a Banyoles ja que ja no s'hi vol casar.

La Caterina en saber-ho se sent més lliure que mai, i ja no està condicionada per res.

Claudi en saber que el Bernat ja no es casarà amb la Caterina, aquella mateixa nit assisteix al cafè, on s'hi troba la Caterina tota sola. Aleshores, desprès de conversar, s'adonen que els dos estan enamorats un de l'altre. En aquell precís instant arriben al cafè en Libori i la Salvadora, amb lo qual els dos enamorats expliquen lo succeït i arriben a l'acord de que la Caterina i en Claudi es casaran i portaran el Cafè de la Marina.

3. Relació i mínima caracterització dels personatges principals i secundaris

Libori, cafeter i pescador. (60 anys)

Caterina, la filla gran del Libori. (26 anys)

Rosa, la filla petita del Libori. (19 anys)

Salvadora, veïna del Libori i mare de Claudi. (60 anys)

Rufina, comercianta de peix i dona del Rufí. (40 anys)

Rufí, pescador gandul, que viu a l'esquena de la Rufina. (50 anys)

Luard, pescador, vell i pobre, solter i una mica fantasista. (60 anys)

Baldiri, pescador madur. (45 anys)

Gracieta i Maria, noies del poble amigues de la Rosa. (19 i 22 anys)

Rafel, pescador jove i galantejador que es casa amb la Rosa. (25 anys)

Claudi, fill de la Salvadora i, finalment, enamorat de Caterina. (30 anys)

Artista, rebuig de cafè concert, que es guanya la vida voltant pels pobles. (De 30 a 40 anys)

Valent, acompanya a l'artista. (50 anys)

Bernat, comerciant rossellonès, amb barba i bigoti, pretendent de Caterina. (50 anys)

Tia, mariner jove que fa el servei a l'Ajudantia del poble. (20 anys)

Moreno, pescador, ballador i castigador. (25 anys)

Antonet i Gallaret, pescadors joves, companys del Moreno. (De 20 a 25 anys)

4. Caracterització física i psicològica amb alguna cita que la justifiqui dels personatges principals

Els personatges principals d'aquesta obra són:

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (11 Kb)
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com