El perquè de tot plegat
Enviado por asldkaldks • 4 de Junio de 2023 • Resumen • 1.439 Palabras (6 Páginas) • 241 Visitas
EL PERQUÈ DE TOT PLEGAT, de Quim Monzó.
1. Introducció:
a) Qui és l'autor?
El conegut autor i periodista català Quim Monzó és l'autor del llibre "El perquè de tot plegat.". El llibre, que es va publicar per primera vegada l'any 1993, és una col·lecció de contes que incorporen ironia, humor i crítica social. La raó de tot és una de les obres més significatives de Monzó, reconegut per la seva prosa incisiva i el seu estil literari singular.
b) Context de l'autor i de l'obra (context temporal i context dins els moviments literaris)
El context temporal de l'autor Quim Monzó i de l'obra "El perquè de tot plegat" es situa principalment a finals del segle XX i principis del segle XXI.
En aquesta època va sorgir una nova generació d'escriptors que abordaven els temes socials, polítics i culturals amb més llibertat i crítica. "El perquè de tot plegat", una de les obres més conegudes de Monzó, va ser un dels escriptors d'aquesta generació que es consideraven representants.
Quim Monzó s'associa principalment amb els moviments literaris postmoderns i de realisme crític pel que fa al context dins dels moviments literaris. La narrativa experimental, l'organització no lineal i l'examen de temes existencials i de la condició humana a "El perquè de tot plegat" són alguns dels trets destacats del llibre. L'ús que Monzó fa de la ironia i l'humor per reflexionar sobre la vida contemporània i les relacions interpersonals.
c) Informa't breument sobre l'obra en general. Quina importància pren dins la literatura catalana?
Al llibre es presenta una col·lecció de narracions que cobreixen una varietat de temes, com ara l'amor, la mort, la vida quotidiana, la política i la cultura. Quim Monzó explora la complexitat de la vida contemporània i les relacions interpersonals amb un estil literari característic que combina un llenguatge exacte amb una ironia mordaç.
Un clàssic de la literatura catalana moderna, "El perquè de tot plegat" és considerat com a tal. La posició de Quim Monzó com un dels autors més significatius de la seva generació s'ha vist consolidada per l'aclamació de la crítica i nombrosos premis literaris del llibre.
El plantejament novel·lístic i la mirada crítica de la novel·la sobre la realitat moderna han tingut un impacte important en la literatura catalana. El llibre "El perquè de tot plegat", que s'ha llegit i estudiat tant dins com fora de Catalunya, va ajudar a implantar la literatura catalana en l'escenari literari mundial.
2. Cos del treball: tria 15 contes i fes-ne:
-L’honestedad
Va sobre una infermera que tenia una cita la qual no volia arribar tard, però un pacient es mort i doncs arriba tard a la cita. Li explica la situació a un jove i ell li diu que si podia substituir-la, el que passa es que al final ella s’enamora del jove i cancel.la la seva cita.
Valoració crítica
Aquesta història ens transmet aquesta honestitat de l’infermera que no va passar del mort i que com a conseqüència acaba trobant al jove doctor del que s’enamora. També ens ensenya que a vegades el que creiem que es molt important al moment, en fred no ho es tant.
-L’amor
Va sobre una dona que és arxivera, atractiva, alta i un futbolista que és un home jove, atractiu i alt. Els dos tenen bona relació encara que a la arxivera menysprea al futbolista. Et futbolista li diu que canvi l’actitud i que el tracti millor, ella al principi no ho fa, però després si. La relació va millorant i la dona proposa d’anar-se’n a viure junts, però ell ho rebutja.
Valoració crítica
La història demostra que a vegades l’amor és absurd, t’enamores i desitges a una persona que no et fa cas i quan et fa cas, ja et no t’agrada. A més és una crítica a l’amor idealitzat que moltes persones tenen al cap quan és comencen a conèixer, però al final quan coneixen la veritat ja no els hi agrada.
-Vida matrimonial
Va sobre una parella casada que van a un hotel a dormir perquè l’endema han de firmar uns papers. A la nit noten que a l’habitació del costat estan mantenint relacions sexuals, l’home li vol preguntar a la seva dona si vol tenir sexe, però no s’atraveix i acaba masturbanse sol. 10 minuts més tard se li acosta la dona preguntant-li si vol tenir sexe i ell li diu que no té ganes, però no li explica que ja s’ha masturbat. Al final, la dona es masturba sola i finalment els dos acaben plorant.
Valoració crítica
El missatge que ens vol transmetre és que t’has d’atrevir i preguntar, ens ensenya que l’arrepentiment és pitjor que el rebuig.
-La submissió
Una dona en un café buscant un home que estigui pendent d’ella sempre, que no es preocupi dels seus sentiments, que si fa pudor la piqui perquè li agrada i no l’importa si té altres dones, només busca que estigui per ella sempre.
Valoració crítica
Tothom escull l’amor que vol i cadascu té les seves pròpies espectatives. A més ens ensenya de forma irònica l’imperfecció de les parelles
...