Estats Units
Enviado por santiago_marin9 • 24 de Julio de 2014 • Ensayo • 820 Palabras (4 Páginas) • 197 Visitas
Després de un temps de bonança econòmica on els Estats Units van ser la primera potència econòmica mundial, però no tots els països tenien una situació econòmica com la dels Estats Units. És el cas d'Alemanya, que patia una forta crisi. Es pot dir que els països que van guanyar la I Guerra Mundial portaven millor la crisi, en canvi els països que van perdre havien de fer front a nombrosos pagaments, reparacions de guerra... La situació es va agreujar quan França va haver de pagar les ajudes prestades als Estats Units durant la guerra, cosa que no va poder fer, ja que Alemanya no li pagava. Va arribar l’època de crisi als Estats units per el crac de la borsa de Nova York.
Del crac borsari a la Gran Depressió.- El 24 d’octubre de 1929 una gran onada venedora va afectar la Borsa de Nova York. La gran oferta d’accions va provocar una baixada brutal del seu valor fins enfonsar-se, ocasionant el crac borsari: molts inversors es van arruïnar, els ciutadans van acudir als bancs per retirar els seus estalvis, això va precipitar la fallida i molts bancs van haver de tancar. En pocs anys, es va produir una recessió generalitzada (Gran Depressió) a tots els països occidentals capitalistes, perquè la crisi es va propagar a la resta del món: el consum va caure en picat i moltes fàbriques van tancar.
Com a solució d’aquests problemes es van fer dues sortides a la crisi, per una part la solució Americana i l’Alemana.
Els Estats Units van presentar com a solució el “New Deal”.
La lluita contra la crisi: el “New Deal”.- El 1932 Roosevelt va guanyar les eleccions al proposar un programa polític per afavorir la recuperació econòmica del país: l’anomenat New Deal, que defensava les polítiques keynesianes, és a dir, la intervenció de l’Estat per reactivar l’economia davant la paràlisi de la iniciativa privada. Es va ajudar les empreses, es van destruir els estocs agrícoles acumulats, l’Estat va establir un control sobre els bancs i es va impulsar un gran pla d’obres públiques per fomentar l’ocupació, així com una política de suport a l’agricultura tot assegurant uns preus mínims als productors, etc. Totes aquestes mesures van donar el seu fruit en pocs anys, produint el rellançament de l’economia del Estats Units.
Per part d’Alemanya ens trobem amb el rearmament i la implantació d’una política feixista.
L'estreta dependència de l'economia alemanya respecte a l'americana va provocar que fos aquest país, juntament amb els Estats Units, el més afectat per la crisi. La caiguda de la producció industrial, la ruïna dels bancs, el gran nombre de desocupats, van generar un ambient d'hostilitat cap als diferents governs de la República alemanya. Aquest ambient va ser aprofitat pel partit nazi, liderat per Hitler,
...