ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Recursos humans i gestió del coneixement


Enviado por   •  29 de Septiembre de 2022  •  Trabajo  •  3.424 Palabras (14 Páginas)  •  33 Visitas

Página 1 de 14

PAC2 – Recursos humans i gestió del coneixement

Prova d'Avaluació Continuada 2 (PAC2):

RECURSOS HUMANS I GESTIÓ DEL CONEIXEMENT

Enunciat

A. Treball de recerca sobre tecnologia, digitalització i natura canviant del treball (40% de la nota)

1. Segons Andrés Pedreño¹, digitalitzar una economia és algo al que estan abocats tots els països. És algo necessari per tal que un sistema econòmic sobrevisqui. També consisteix en transformar a fons una economia en totes les seves variants.

Desenvolupar una gran base d’empreses digitals competitives en un ecosistema propi que ajudi a transformar i modernitzar digitalment el conjunt de la societat d’un país. Per tal d’aconseguir aquests objectius s’han de reunir un gran número de persones, accions, agents… i sobretot ser molt proactius en certes àrees.

El fet de parlar sobre la digitalització no té un punt mig en la nostra societat, o té una connotació negativa com serien entre altres l’atur o la dependència tecnològica, o es dirigeix a ella amb molts tòpics sobre el tema.

Els economistes s’haurien de centrar en les extraordinàries oportunitats que ofereix la digitalització econòmica i per contra, els polítics han d’introduir paulatinament aquest debat per tal que pugui calar en la societat  

En definitiva, digitalitzar l’economia consisteix en invertir econòmicament més en les tecnologies digitals. S’ha d’apostar fort en l’economia digital, per tal que els països no es quedin enrere. És una forma també de crear llocs de treball i fomentar el creixement de l’economia, per fer que així aquesta creixi.

2. Segons el ranking de la Comissió Europea el qual es centra en l’economia digital i de la societat de l’any 2018, Espanya es trobaria per damunt de la mitjana europea però lluny de les grans potències europees, que com sempre, són els països del nord d’europa, encapçalat per Dinamarca, Suècia i Finlàndia.

Si per altra banda volem veure la posició a nivell mundial d’Espanya en el sector de l’economia digital, el ranking Iberglobal, que agafa dades de l’any 2010, ens situa a Espanya al lloc 24, un punt per damunt, només, de la posició del 2009. El ranking ve encapçalat per dos països europeus, que són Suècia i Dinamarca, seguides pels Estats Units. Si ve és veritat que Espanya està molt per damunt de molts països, està lluny d’atrapar les grans potències econòmiques i el que hauria de fer seria una forta aposta per aquest sector que està en creixement.  

http://www.iberglobal.com/frame.htm?http://iberglobal.com/images/archivos/Digital_economy_rankings_2010_EIU.pdf

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3742_es.htm

3. AirBnB. És una plataforma d’internet que ha apostat per la digitalització completa dels seus serveis, el lloguer per un temps determinat i normalment relativament curt, d’habitatges particulars per tal de poder-se aprofitar com a substituts dels apartaments i hotels. A més a més, disposen d’una APP per poder-hi accedir amb més comoditat en tot moment.  Enllaç web: https://www.airbnb.es/

Nació Digital. Es tracta d’un diari completament digital (no es pot trobar en paper) d’abast nacional a Catalunya i que a més a més té subdivisions comarcals. Enllaç web: https://www.naciodigital.cat/ 

ICG Software, HioPOS Cloud. Són dues empreses del mateix grup, del Grup ICG que es dediquen a la producció de programes de software per empreses amb un alt volum de facturació anual, com per petits comerciants. Aposten fort per les noves tecnologies i sobretot pels sistemes Cloud (als núvols), que és la gran aposta de futur. Enllaç web: http://www.icg.es/

Sage. Es tracta també d’un programa de gestió per empreses el qual també compta amb un propi. També aposta fort per la nova tecnologia Cloud. Enllaç web: https://www.sage.com/es-es/ 

4.  Informe 2019 del Banco Mundial “La naturaleza cambiante del trabajo”: Los empleos del futuro requieren más inversión en las personas.

https://www.sincro.com.es/informe-2019-del-banco-mundial-la-naturaleza-cambiante-del-trabajo-los-empleos-del-futuro-requieren-mas-inversion-en-las-personas/

En un entorn laboral cada cop més canviant i desenvolupat, és urgent realitzar més inversions en la salut i l’educació de les persones.

El gran repte que se’ns presenta en aquests moments és ensenyar als nens, que s’estàn encara formant, les habilitats bàsiques que necessitaran en un futur independentment dels llocs en els quals treballaran en un futur i que encara no s’han creat.

Una de les pors que es té és que a conseqüència de l’augment de robots es destrueixin alguns llocs de treball, tot i que aquests són infundats, doncs la tecnologia està servint per crear nous llocs de treball i millorar els ja existents.

El que es busca en els nous mercats de treball són treballadors amb capacitats per poder treballar en equip, la comunicació i la resolució de problemes.  

La tecnologia, a més a més, està canviant les condicions laborals, doncs s’estan creant nous llocs de treball que abans no existien i aquests moltes vegades estan exempts de la protecció social requerida.

La millora de la protecció social i de l’estabilitat laboral seran claus en aquesta nova època laboral en la que ens estem adentrant.

Un dels perills que comporta aquesta transformació laboral és que com que els límits de les empreses van més enllà de les fronteres físiques, és molt més fàcil traslladar la seu fiscal de l’empresa en un lloc on els tipus impositius siguin més baixos per tal de pagar menys impostos i per tant s’hauria de revisar l’economia tributària internacional adaptant-la a aquesta nova era digital que estem vivint.

5. En primer lloc, el resum en sí de l’article ja m’ha cridat molt l’atenció, doncs ens està avisant que per conseqüència de la digitalització econòmica els llocs de treball que s’estan creant deixen de banda a les persones, el factor humà, que és una part molt important dels llocs de treball i que sembla que es deixa bastant de banda, i les deixa desprotegides en relació als seus propis drets com a treballadors.

Crec que és molt important utilitzar l’economia digital per millorar la qualitat de vida en el treball i les oportunitats que ofereix respecte a la creació de nous llocs de treball i noves feines, però també s’ha de tenir en compte on posar els límits en aquests casos, i es troben en les persones.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (21 Kb) pdf (119 Kb) docx (25 Kb)
Leer 13 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com