Isnsercion Socio Laboral
Enviado por kulqi • 17 de Noviembre de 2013 • 2.215 Palabras (9 Páginas) • 248 Visitas
Clàudia Maymó
III: LA INSERCIÓ SOCIO-LABORAL: DIAGNOSTIC DE LES VARIABLES RELLEVANTS:
Al llarg d'aquests document podrem veure un diagnostic de les diferents necessitats o carències que es poden treballar, en grup o individualment amb l'usuari, per tal de poder realitzar una inserció laboral efectiva.
Al llarg de l'historia s'han tractat diferents termes per definir aquest conceptes però tots anaven acompanyats i de manera referent el sistema educatiu i de la educació reglada, que es a partir d'aquí on s'han acabat de definir de forma mes precisa els diferents conceptes.
Els diferents models explicatius de la inserció socio-laboral que volen transmetre coneixements sobre el procés a seguir es poden dividir en dos àmbits: aquells que van marcats per marcs teòrics i els que treuen els seus mètodes basant-se amb l'experiència pròpia i la observació, però tots dos estan d'acord o comencen el proces basant-se amb els següents conceptes: que l'usuari vol accedir a un lloc de feina utilitzant les seves característiques personals, d'un anàlisi del mercat i per acabar, la política econòmica que estableix la legislació.
La inserció-laboral pot ser analitzada i estudiada a partir de quatre grans conceptes que són els següents:
- INFRASTRUCTURA PERSONAL:
dins d'aquest punt trobem característiques rellevants d'usuari com per exemple el genere, la classe social, l'edat.
El genere de la persona es una característica molt important a tenir en compte ja que en la societat que vivim hi ha una gran desigualtat de sexes. La dona esta poc valorada ja que en molts casos te un salari mes baix molts pocs cops pot ser representant d'una empresa, els salaris mes baixos.. tot i que aquesta situació mica en mica està millorant hi ha moltes dones que no es veuen capaces de de assolir l'èxit.
També s'ha de tenir en compte la classe social d'on prove l'usuari ja que això determina els diferents recursos econòmics que disposa el recolzament social, de l'educació que poden accedir depenen de la classe social a la qual pertany, ja que si aquesta classe social es baixa normalment l'educació i la formació són baixes llavors estaríem parlant de la zona de vulnerabilitat, precarietat o inestabilitat i de la zona de marginació on no nomes és veu afectada l'educació sinó que també podem veure la vivenda, la sanitat, les relacions socials...
L'edat també és un tema a tenir en compte ja que aquesta determinara l'experiència laboral i personal.
- DETERMINATS PERSONALS: En aquest apartat incloem el que son les habilitats personals, les capacitats i actituds de l'usuari que el caracteritzen.
Podem dividir aquest punt amb diferents categories importants: l'experiència laboral i la titulacions acadèmiques. L'experiència laboral va molt relacionada amb les titulacions acadèmiques ja que depenent de l'educació formal obtinguda, l'experiència laboral varia ja que és te la possibilitat d'accedir a un lloc de treball considerat digne i valorat positiu social i culturalment. Dona lloc a unes recompenses intrínseques és a dir a una satisfacció i creixement personal i a recompenses extrínseques que seria la retribució econòmica que dona lloc a una estabilitat i una seguretat per tant dona una centralitat que deixa lloc com deia abans a una seguretat a un prestigi social i a una estabilitat econòmica dins la societat. Tots aquests aspectes positius no es veuen reflectits quan l'individu no posseeix una formació formal i reglada ja que no te opció a accedir al gran ventall de treball que s'ofereix i s'ha de conformar amb un tipus de treball que definiríem ràpidament amb una frase “viure per treballar”.
El pensament auto referent fa referencia als pensaments negatius que tenen els usuaris sobre si mateixos i justificant les diferents situacions que els hi passen i creen uns pensaments sobre el futur. Dins aquests pensaments podem incloure-hi:
- La autoestima, ja que és un punt molt important per la presa de decisions, d'iniciativa, l'auto-motivació i l'usuari intentara arribar a las fites que és proposi i ho farà utilitzant una bona conducta pel contrari si l'autoestima es veu alterada i baixa provoca estrès fatiga en el proces de inserció laboral ja que tenen por al fracas i es veuen incapaces de poder obtenir un lloc de feina. Per avaluar l'autoestima de l'usuari existeixen diferents escales ja preestablertes que també ens poden donar dades rellevants i important sobre l'usuari com són: la salud, la honestedat, auto-confiança, l'inteligencia, l'autoconeixament la cooperació i la simpatia.
- L'autoeficacia és el judici que l'individu fa sobre si mateix valorant fins on pot arribar i quina es la seva pròpia capacitat per arribar allà on es proposi.
Per valorar-ho també es dispose de diferents escales però no nomes ens podem deixar guiat d'aquests resultats sinó que s'han de tenir en compte mes variants com l'autoestima, el sobre control de la persona i les expectatives que es tinguin.
- Les expectatives de control com hem dit anteriorment és quan l'usuari espera unes conseqüències de les accions realitzades de manera lògica, i com també hem dit abans té unes escales per tal que el professional pugui valorar el grau de control que te la persona.
Dins las fites laborals es tot allò que la persona vol aconseguir dins el món laboral. Es divideixen en dos grans grups. El primer se'l denomina expressiu i engloba la satisfacció personal que la feina li aporta i la realització d'aquest. L'altre li diem instrumental i té relació amb lo que t'aporta la feina es a dir, un salari, una estabilitat econòmica, protecció social, bones relacions familiars i veïnals, necessitats cobertes com la supervivència la participació social econòmica i política, condicions fisques...
Si l'usuari te cobert entre d'altres aspectes importants ja nombrats i d'altres que veurem a continuació, denominem la situació considerada ideal per la població.
Per mesurar aquestes fites existeixen uns qüestionaris avaluables.
Les atribucions personals afecten sobre les fites que es volen aconseguir sobre allò que l'usuari creu o sobre les expectatives i la conducta. Aquestes atribucions és veuran influenciades, segons diferents estudis realitzats, per el nivell de estudis que posseeix la persona. També hi han diferents escales per valorar les relacions interpersonals i els èxits personals.
L'imatge que l'usuari es crea sobre una professió anira lligada amb
...