Joc heuristic
Enviado por Rocio Parra • 19 de Septiembre de 2021 • Trabajo • 1.996 Palabras (8 Páginas) • 273 Visitas
CURS 2018/2019‘’EL JOC HEURÍSTIC’’GRUP 2A
EL JOC
HEURÍSTIC
Marta Marqués
Rocío Parra
Andrea Correa
Alba López
Curs: 2018/2019
Data d’entrega: 11/01/2019
ÍNDEX PÀGINA
- INTRODUCCIÓ……………………………………………………………..…3
- MARC TEÒRIC…………………………………………………………...……3
- OBJECTIUS I HIPÒTESIS……………………………………………………4
- JUSTIFICACIÓ DELS MATERIALS…………………………………………5
- DESCRIPCIÓ DEL DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT……..........5
- ANÀLISIS DELS RESULTATS……………………………………………….7
- CONCLUSIONS…………………………………………………………….…8
- REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES I WEBGRAFIA………………….....9
- ANNEXOS………………………………………………………………….…10
- INTRODUCCIÓ
La pràctica d’aquesta activitat l’hem dut a terme a la classe de les Tortugues (P1) de la Llar d’infants La Cucuruga d'Esparreguera, els infants d’aquesta classe tenen entre 17 i 22 ja que, en aquesta llar els infants es divideixen en Cargols (infants de P1 nascuts entre juny i desembre) i Tortugues (infants de P1 nascuts entre gener i juny).
Hem anat a la llar un matí i hem realitzar l’activitat durant aproximadament (minuts que hagin estat jugant), ja que a patir d’aquest moment ja estaven cansat i començaven a necessitar un altre tipus d’activitat. El moment que tant les educadores com nosaltres vam considerar idoni per realitzar la pràctica va ser després de l’esmorzar, així van tenir un temps abans per poder jugar lliurement i adaptar-se a un nou dia a l’escola, a més a més, l’hora d’entrada és bastant flexible i no és fins les 9:30 que arriben tots els infants a la llar.
- MARC TEÒRIC
És una activitat de joc, d'exploració i combinació d’objectes, ideat per la professora Elinor Goldschmied, creat per infants a partir dels 12 mesos (quan ja comencen a desplaçar-se per l’espai). És una continuació i complementació de la Panera dels Tresors. Consisteix en la descoberta d’un mateix i dels altres, també la descoberta de l’entorn, amb un component molt important de comunicació i llenguatge.
La seva durada màxima és de 8 mesos, que poden reduir-se d’acord amb la composició cronològica i les característiques del grup d’infants. A cada equip educatiu correspon determinar l’època del curs més adequada per l’inici de l’activitat d’acord amb el grup. Les sessions tenen una durada màxima d’una hora i la periodicitat és, de mitjana, de dos cops a la setmana, si bé pot variar a partir de la resposta del grup.
Atesa l’edat dels infants als quals s’adreça i la globalitat de la seva evolució i de la seva acció sobre les persones i les coses en aquesta etapa, tenim al davant una unitat de programació globalitzada que afavoreix l’establiment de relacions múltiples i variades en pro d’un aprenentatge significatiu.
L’infant que es desenvolupa en un ambient normal té la possibilitat de fer, durant el primer any de vida, tot tipus d’experiències que li permeten adquirir coneixements importants, predominantment sensorials i motrius, a partir de la seva pròpia acció;
Una acció exploratòria amb la boca i amb les mans que acompanyen els objectes; accions de pipar, llepar, mossegar, sacsejar, picar, fregar, passar d’una mà a l’altra..., els objectes que troba al seu abast. A finals del primer any és capaç de manipular dues coses al mateix temps i aleshores inicia tímidament una intenció combinatòria explícita.
En relació amb els continguts d’aprenentatge, convé tenir present que, en un període evolutiu tan primerenc, no existeixen pautes d’adquisició de continguts iguals per a tots els infants. La consolidació d’un aprenentatge depèn de diversos factors. Els coneixements s’entrellacen amb les emocions de cada infant al moment de realitzar l’activitat.
- OBJECTIUS I HIPÓTESIS
L’objectiu principal del joc heurístic es partir de l’activitat espontània de l’infant i potenciar-la a través de l’experimentació amb els objectes proporcionats. L’experimentació amb aquests objectes permet donar a peu a uns objectius secundaris com ara:
- Experimentar amb els objectes
- Identificar qualitats dels objectes: colors, formes, textures, pes
- Classificar els materials
- Diferenciar qualitats dels sons: fort, fluix, agut…
- Observar els objectes en diferents posicions
- Adquirir l’hàbit d’endreçar
- Treballar autònomament i al seu ritme
- Estructurar el llenguatge i pensament
El joc heurístic és una proposta pensada per deixar experimentar a l’infant de manera lliure amb els objectes proporcionats i d’altra banda, assoleixi els objectius plantejats amb aquest joc. A través de l’experimentació i manipulació dels diferents objectes, els infants podran ser capaços de treballar amb els sentits, establir relacions entre els iguals i aprendre conceptes matemàtics, com ara les formes, textures, colors… A més, podran establir relacions entre conceptes oposats, com ara si es gran o petit, si fan sorolls aguts o greus, etc.
A través de l’observació un cop realitzat el joc heurístic, podrem veure si aquestes hipòtesis s’han complert amb èxit.
- JUSTIFICACIÓ DELS MATERIALS EMPRATS
Per dur a terme l’activitat del joc heurístic vam utilitzar els materials següents:
-Cadenes de plàstic o metall, de diferents mides i llargades, les cadenes de plàstic o metall es diferenciaran entre elles per la temperatura, el pes i el soroll que aquestes proporcionen.
-Pots de llauna de diferents mides i colors.
-Embuts de plàstic de color verd amb els tubs de diferents mides.
...