Psicologia Del Desenvolupament
Enviado por slevy6 • 17 de Mayo de 2013 • 1.772 Palabras (8 Páginas) • 561 Visitas
ACTIVITAT 1:
A continuació es presenten unes imatges que representen termes íntimament implicats amb la Psicologia del desenvolupament: creixement, maduració i aprenentatge.
1
2
3
1.1. Identifica quin terme es correspon a cadascuna de les imatges, i justifica la teua resposta basant els teus arguments en la teoria dels manuals.
La primera imatge correspon al aprenentatge. La nena petita està practican amb factors externs (les lletres) el seu vocabulari o llenguatge. L'aprenentatge es produeix com a resultat de la influència dels factors externs. Hi han dos tipus de factors: els fisioquímics o els socioculturals. En aquesta foto la nena esta aprenen amb un factor sociocultural, ja que les lletres es poden classificar com a una relació o influència del mitjà humà. L'aprenentatge produeix molt bons efectes en l'organisme si es té la maduració correcte per el que es vol apendre.
La segona imatge correspon al creixement. Es veu clarament que una persona està mesurant el peu d'un bebé. El creixement es refereix al augment cuantitatiu del nostre cos en les diferents moments evolutius. Es una precisió global: quan un nen augmenta l'estatura, augmenta el pes en conseqüència. Durant la primera infància i la segona el cos humà experimenta bastantes canvis en el creixement psicològic i físic.
La tercera imatge correspon a la maduració. La imatge ens presenta cinc cervells: el primer d'ells correspon als cinc anys fins que l'últim correspon als 20 anys o més. Ens mostra l'evolució madurativa per la qual el nostre cervell pasa en les diferentes etapes o estacions del nostre desenvolupament. Sabem segur que es tracta d'una maduració ja que aquesta paraula es refereix unicament als canvis morfológics del nostre cos. El nostre cervell madura de manera individual i natural, sense cap tipus de pràctica o d'aprenentatge. Es un canvi cualitatiu de l'organisme i està present en totes les persones. La maduració i l'aprenentatge estan relacionats: de manera que si tens un nivell alt de maduració, el teu aprenentatge serà més positiu i produirà millors resultats.
1.2. Per a cada concepte digues: a) Quins factors els determinen; i b) La seua relació amb el concepte de “desenvolupament”. Podeu fer-ho en el quadre que s’adjunta.
Concepte
Factors que el determinen
Relació amb el “desenvolupament”
Creixement
Els factors que determinen el creixement quantitatiu són interns i externs . Els nens tenen un creixement global, ja que afecta a tot l'organisme.
El creixement es una qüestió molt important dins del desenvolupament ja que es considera com un aspecte parcial del desenvolupament. Quan el creixement d'una persona va lligat al seu desenvolupament general, podem dir que es dona una evolució "normal". Aixó significa que el nen va aconseguint una serie d'habilitats normals per la seva edat. Mentres que quan hi ha una evolució "no normal", el nen va atrasat en quan a habilitats per la seva edat.
Maduració
Factors endogens o genetics. Aquests factors venen donats per l'herencia de cada individu. Son factors interns.
La maduració està relacionada amb el desenvolupament ja que constà amb els canvis morfologics del nostre cos que varien de forma natural. Són canvis com per exemple el creixement del cabell o el creixement de les dents. Quan els humans madurem també ens desenvolupem. Es important saber que el desenvolupament es abans que res el resultat de factors genetics. Es indispensable per adquirir l'aprenentatge.
Aprenentatge
Factors exogens o ambientals. Dins de aquests factors trobem els fisioquímics i els socioculturals. Aquests engloben totes les influencies de l'exterior que afectan als individus. Son factors externs.
L'aprenentatge té relació amb el desenvolupament ja que els canvis en la conducta dels nens (el seu desenvolupament) depén sobre tot de la instrucció social. Per desenvolupar-se un nen necesita factors externs: ja siguin persones o jocs com el que veiem a la foto número 1. Quan un nen apren, es desenvolupa de moltes maneres: socialment, mentalment...
Màxim: 300 paraules
Puntuació: 2,5
1.1. 1 punt
1.2. 1,5 punts
ACTIVITAT 2:
Un professor d’institut de matemàtiques està interessat a comprovar l'efecte que té el mètode d'ensenyament utilitzat i el suport com es presenten els continguts, sobre el rendiment acadèmic dels alumnes en la seua assignatura.
Per realitzar aquest estudi, l’investigador selecciona a un grup de 44 estudiants del mateix curs del seu institut, i els assigna aleatòriament a quatre grups experimentals.
Per determinar si el rendiment acadèmic en l’assignatura depèn del mètode d’ensenyament emprat, el professor fa servir dos mètodes d’ensenyament distints amb els grups: l’elaboració d’exercicis individuals i la utilització de tècniques cooperatives. D’altra banda, per determinar si el rendiment acadèmic es veu afectat pel suport com es presenten els continguts, el professor imparteix a la meitat dels estudiants l’assignatura amb noves tecnologies (diapositives), i a l’altra amb suport tradicional (pissarra).
Finalment, el professor realitza l’examen final de l’assignatura de matemàtiques amb els grups. Després d’examinar les notes, el professor conclou que el grup que ha obtingut millors resultats en l’examen és aquell on ha presentat els continguts mitjançant diapositives i l’alumnat ha realitzat activitats cooperatives.
Preguntes del disseny:
a) Dels mètodes positivistes o quantitatius més emprats en Psicologia del Desenvolupament que has estudiat en l’assignatura, quin diries que és aquest? Raona la teua resposta
El mètode que utilitza aquest professor de matemàtiques és clarament el mètode experimental. Aquest es un dels més importants i intenta confirmar relacions de cause-efecte entre
...