Aplicació de la Tesi Singer-Presbich a Noruega i Veneçuela
Enviado por luistarrago • 28 de Septiembre de 2016 • Apuntes • 938 Palabras (4 Páginas) • 195 Visitas
4. Aplicació de la Tesi Singer-Presbich a Noruega i Veneçuela
4.1 Bens Primaris
Començarem parlant de Veneçuela i a continuació discutirem el cas de Noruega.
En el cas de Veneçuela podem distingir diferents bens primaris que exporta el país entre els quals destacarem només un ja que aquest s’emporta el 97,6% (en els últims anys) de la exportació, aquest es els olis de petroli i olis obtinguts de bituminosa. Com podem veure l’exportació d’aquest país es casi exclusivament petroli la qual cosa ens porta a concloure que Veneçuela es un país que depèn casi completament del preu del petroli en les seves relació amb l’exterior i per tant la tesis de Presbich-Singer estarà relacionada directament amb el comerç d’aquest bé primari.
Amb aquesta informació aconseguim arribar a la conclusió de que la caiguda del terminis d’intercanvi en el cas de Veneçuela vindrà donada exclusivament –ja que es pot considerar el petroli com a ben primari únic exportat per Veneçuela- per la evolució del preu del petroli. Hem de pensar també en que el comerç suposa un 54,3% (2013) del PIB de Veneçuela fent que el petroli guanyi encara més importància. A més, una de les maneres que el senyor Presbich proposava per evitar aquesta tendència negativa, també coneguda com a caiguda del terminis d’intercanvi és intentar dependre cada vegada menys de les matèries primàries i començar a industrialitzar el país, ja que així encara que el preus de les matèries primeres caiguin, aquests països no perdran tant poder adquisitiu respecte la resta de països degut a que ells també seran capaços de produir els bens que abans havien d’importar.
Per l’altra banda en el cas de Noruega passa una cosa diferent, aquest país te com a bens primaris per una banda la pesca sent aquesta una font econòmica molt important pel país i per l’altra encara més important la producció de petroli. En el cas del petroli y seves variants suposaria un 50% aproximadament de les exportacions fent així que el petroli tingui una gran importància alhora de mesurar la tendència negativa dels preus. Per la seva part el peix suposa un 4,9% i la resta està formada per altres productes produïts al país, per tant, no podem concloure que Noruega depengui només d’un producte sinó que, en el cas que existeixi, la seva tendència de caiguda de preus vindrà determinada per més d’un producte.
Aquest país es dedica molt al comerç exterior fent que un 65% del PIB correspongui a aquest fet. A diferencia de Veneçuela, i encara que Noruega també depèn del petroli, Noruega té una industria molt desenvolupada lo que li permet no caure en la tendència de caiguda de preus, a més forma part de la Unió Europea amb la qual cosa adopta l’euro y per tan les relacions de comerç son mes fàcils.
4.2 Estructura comercial
L’estructura de comerç de Veneçuela es bastant simple ja que només té un únic bé per exportar i per tant ens centrarem a qui exporta aquest bé. Per altra banda la importació es més complicada ja que no només importa més d’un bé sinó que també importa a diferents països, a continuació explicarem d’una manera resumida els conceptes anteriorment citats.
...