ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Fragilidades Vecinas


Enviado por   •  16 de Mayo de 2014  •  1.647 Palabras (7 Páginas)  •  272 Visitas

Página 1 de 7

En el present treball realitzat a partir de la lectura del llibre de l’autor Joan Subirats, Fragilidades Vecinas, pretenc destacar a través de reflexions pròpies, els elements que considero més rellevants del principal concepte que anomena el llibre, la exclusió social. Abans però, d’endinsar-nos en el concepte i tot el que aquest representa, penso que és important situar-nos breument en la estructura o plantejament del llibre en sí.

Aquest està format per diversos relats de diferents persones que viuen en situació de vulnerabilitat o exclusió social, a través de les seves paraules aconsegueixen que el lector s’introdueixi en el context que està llegint, imaginant-se cada cosa que es descriu, inclús fan remoure’t l’estomac degut a la duresa de les situacions que expliquen, totes les narracions són diferents, algunes tenen situacions en comú (com per exemple el maltractament físic i psicològic) però realment són persones diferents que ho viuen des de la seva pell, des de les seves inquietuds i pors.

Considero molt important aquest fet, ja que com a futurs educadors socials no podem caure en l’error de fer “sacs” de persones, tot i que visquin situacions molt semblants cada individu és diferent, no ho podem oblidar mai. És cert que totes les persones que narren les seves històries de vida tenen un gran punt en comú, que és la situació d’exclusió social i és aquí on m’agradaria plasmar una gran frase que està escrita en el pròleg del llibre amb la que estic molt d’acord.

“La exclusion no existe en los individuos, no es algo que <<posean>>. La exclusión està, por tanto, en <<las relaciones>>, està en “las personas en sociedad”, y en la <<Sociedad en las personas>> “ (Subirats 2006 p.11)

M’agradaria ara, fer referència al concepte d’exclusió social que vam treballar a l’aula que deia així: L’exclusió és un procés acumulatiu sobre una persona de factors negatius, amb barreres i límits que deixen fora de la participació de la vida social, majoritàriament acceptada.

Reflexiono sobre els conceptes procés acumulatiu i factors negatius que estan subratllats, ja que em fan entendre i reafirmar-me en que una persona no es desperta un dia i de repent és una persona en risc o directament exclosa social, existeix quelcom més.

El concepte de vulnerabilitat penso que té un gran paper en aquest context, alguns autors, ho descriuen com la zona intermitja entre la integració i la exclusió social, altres parlen de les esferes socials (que comentaré més endavant) i altres dels tres eixos de la desigualtat. Aquests eixos actuen de manera transversal en totes les dinàmiques d’inclusió i exclusió: el gènere, l’edat i la procedència o ètnia de la persona. Al llarg de totes les narracions podríem trobar que aquests tres elements són grans protagonistes a les vides de les persones, són aspectes que van lligats a la persona i que no es poden canviar, per tant, si aquests eixos no poden desaparèixer, no seria realment important pensar en el perquè es converteixen en col•lectius tant vulnerables?

Si no són les pròpies persones, és la societat no? En quin tipus de societat vivim que pel fet de ser dona i d’origen diferent al de la majoria ja estàs casi condemnat a viure en situacions de vulnerabilitat o d’exclusió social?

Deixant de banda ara les reflexions personals, considero important parlar de les esferes socials i posteriorment anomenaré tots els àmbits i factors de la exclusió social. Segons vam veure a l’aula les esferes socials interaccionen entre si i poden compensar els desavantatges que es produeixin o agreujar-les, les quatre esferes socials són:

1. Personal

2. Socioeconòmic

3. Familiar relacional

4. Politico administratiu i de protecció social.

Anomeno aquestes esferes ja que en tots els relats es pot veure com algun o més d’un d’aquests elements estan afectats, o millor dit, tots.

Tot i la diversitat dels relats, en tots podem veure com la situació econòmica de les persones és sempre nul•la o molt baixa, existeixen relacions personals “tòxiques” que en gran part dels casos fan que la persona no pugui refer la seva vida, en alguns casos les relacions amb altres familiars és dolenta i per tant desapareix el paper del suport d’altres membres fora del nucli familiar.

Un altre aspecte que també juga un gran paper és el de les administracions, en gran part dels relats es comenten les dificultats que tenen els protagonistes per arribar a final de mes, depenent completament de les pagues del govern, que en molts dels casos són insuficients per alimentar a famílies de quatre o cinc persones.

A continuació em disposo a anomenar els principals àmbits que es poden veure afectats en la vida d’una persona segons Joan Subirats en el llibre “Perfils d’exclusió social urbana a Catalunya” (2004) L’anomenament d’aquests i alguns trets característics de cadascun considero que són els que més es poden identificar al fer la lectura dels relats, fet que intentaré plasmar copiant fragments d’algunes de les històries

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (10 Kb)
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com