La profesión de la educación social
Enviado por difundida • 20 de Octubre de 2014 • Ensayo • 415 Palabras (2 Páginas) • 267 Visitas
1. Contesta, justifica i reflexiona aquesta qüestió: estàs d’acord amb l’afirmació de que l’educació social és una professió d’alt risc ètic?
Segons el meu parer, la professió d’educació social té un alt risc ètic. Actualment existeixen unes normes que regeixen la societat, unes normes que són iguals per a tothom, siguin quines siguin les seves condicions, i el no compliment d’aquestes implica una sanció.
Trobem també que en lo que respecta a l’àrea social, hi ha un buit legal en molts aspectes, això posarà a l’educador a la tessitura de decidir segons el seu parer i els seus valors. Amb això vull dir que, la professió d’educació social és una professió, segons la meva opinió, en la que els valors i la moralitat del professional, tenen un paper molt important a l’hora de treballar.
S’han de tenir en compte també, les característiques de la professió d’educació social. L’educador social desenvolupa la seva feina en entorns desfavorits o amb problemes propis. Es tracta d’una feina, on el professional estableix un contacte directe amb la persona a qui ajudarà. Aquest contacte acostuma a donar-se d’una forma molt rutinària, es tracta d’un contacte profund i és, habitualment, amb les mateixes persones o el mateix grup de persones. Com a conseqüència d’aquestes característiques, tot i la professionalitat de l’educador, aquest estableix un vincle amb les persones amb qui tracta, en més o menys grau d’afectivitat, ja que coneix la història personal de cada subjecte, i que aquests, moltes vegades, tot i negar-se a rebre ajuda acaben per demostrar que la necessiten.
Tots aquests ítems fan molt difícil la completa objectivitat del professional, en quant al desenvolupament d’unes pràctiques o unes altres davant un problema o una situació, o a l’hora de fer la vista grossa davant de fets, que tot i saber que no són correctes, els comprenen i que un altre entorn, o en el mateix entorn però amb persones diferents, amb diferents situacions i amb diferents valors, els sancionarien.
S’ha de tenir en compte que l’ètica és molt contradictòria, i que no hi ha cap document on s’especifica com s’ha d’actuar davant de cada situació, i que pricipalment, l’ètica no és pot generalitzar ja que depèn de l’individu, de la cultura, de la forma de vida, .... Dos educadors davant una mateixa situació, en el mateix entorn i amb la mateixa experiència, poden aplicar una ètica diferent ja que, l’ètica és un qüestió que la societat intenta generalitzar, però com he dit anteriorment, finalment es tracta d’una qüestió individual.
...