Dret Tributari
Enviado por elsa26 • 3 de Febrero de 2021 • Apuntes • 6.371 Palabras (26 Páginas) • 137 Visitas
Universitat Pompeu Fabra
DRET TRIBUTARI
[pic 1]
Hisenda Pública i Activitat Financera
El Dret Financer pot contemplar-se com:
- Sector de l’OJ : conjunt de normes i principis jurídics relatius a la constitució i gestió de Hisenda Pública, és a dir, a l’activitat financera.
- Disciplina jurídica: sistema de conceptes per interpretar i aplicar l’OJ de Hisenda Pública o a l’activitat financera
L’activitat financera consisteix en l’obtenció/recaptació d’ingressos públics dels ciutadans per destinar-los a despesa pública amb la qual les administracions destinaran els recursos financers a la satisfacció de necessitats col·lectives de la població. Per tant, l’activitat financera té un caràcter econòmic, públic i instrumental (no només serveix per al finançament de l’administració), i és exercitada per ens públics.
El concepte d’Hisenda Pública pot ser considerat des de diferents perspectives: sentit subjectiu o objectiu.
- Sentit subjectiu/dinàmic: òrgans de l’administració que desenvolupen la pròpia activitat financera. S’entén per Hisenda Pública els procediments a través dels quals els drets i obligacions de contingut econòmic es converteix bé en ingressos públics o bé en despeses públiques.
Resum: identificador de drets i obligacions econòmics, convertits en l’ingrés i despesa pública.
- Sentit objectiu/estàtic: conjunt de drets i obligacions que són de titularitat pública de l’administració. S’entén per Hisenda Pública el conjunt de drets i obligacions de contingut econòmic la titularitat de la qual pertany a l’Estat i als seus organismes autònoms (Llei 47/2003, de 26 de novembre, General Pressupostària, en relació amb l’Estat, article 5.1)
Habitualment, utilitzem el concepte d’Hisenda Pública en sentit subjectiu. També s’utilitza una altra expressió per Hisenda Pública: tresor públic. En un estat compost, com és el cas espanyol, existeixen tantes hisendes públiques com ens territorials dotats d’autonomia política i financera.
Dret Financer. Concepte, contingut i autonomia
El Dret Financer es una branca de l’OJ que s’encarrega d’estudiar i analitzar aquelles normes i principis jurídics que regulen l’activitat financera. És a dir, organitza els recursos constitutius de la Hisenda de l’Estat i de les restants entitats públiques, territorials i institucionals, i regula els procediments de percepció dels ingressos i d’ordenació de les despeses i pagaments.
En definitiva, l’objectiu del dret financer és l’estudi de les normes jurídiques reguladores de:
- Ingressos públics (entrades de diners en el patrimoni d’un ens públic per tal de reunir recursos per a la cobertura de les seves despeses).
- Despeses públiques (sortides de fons del patrimoni d’un ens públic amb la finalitat de satisfer les necessitats econòmiques que li competeix atendre).
Entre l’ingrés públic i la despesa pública existeix una connexió. L’article 31 de la CE estableix principis de justícia que operen a la vegada en els ingressos i despeses públiques.
En el passat hi van haver dubtes sobre la denominada autonomia científica del dret financer. És a dir, es va plantejar si l’activitat financera, que pot ser estudiada per les ciències econòmiques, polítiques o sociològiques, també pot ser objecte d’estudi d’una branca autònoma del dret, com és el dret financer.
[pic 2]
- DRET PRESSUPOSTARI
El dret pressupostari és el conjunt de normes i principis jurídics que regulen la preparació, aprovació, execució i controls del Pressupost de l’Estat i els demés ens públics.
El concepte de despesa pública es pot considerar com:
- el conjunt de necessitats públiques, per exemple l’educació, les pensions, la sanitat... que precisen recursos públics per ser cobertes
- la sortida de fons de les caixes dels ens públics o flux monetari que han de realitzar-se a través d’un procediment administratiu establert i controlat. En aquest cas, cap despesa pública pot realitzar-se sense que hi hagi un crèdit pressupostari previ, és a dir, exigeix l’existència prèvia d’un crèdit o una autorització pressupostaria.
El pressupost estableix l’assignació dels recursos públics a les diverses necessitats col·lectives, així com la previsió d’ingressos a través dels quals es finançaran. En els nivells estatal i autonòmic, el pressupost pren la forma d’una llei, mentre que en l’àmbit local s’aprova pel Ple com a manifestació de la importància que té la representació popular en l’aprovació del mateix.
- DRET TRIBUTARI
El dret tributari té per objecte l’estudi de la part de l’OJ que regula l’establiment i aplicació dels tributs (impostos) que són prestacions patrimonials coactives (art.31.3 CE) i d’estructura contributiva (art.31.1 CE). Aquests tributs són prestacions patrimonials dineràries basades en el principi de capacitat econòmica que tenen la finalitat de finançar la despesa pública imposada per llei per l’Estat.
Categories de tributs |
|
|
|
Existeixen altres ingressos púbics, com per exemple el deute públic o els ingressos patrimonials (aquells que l’ens públic obté derivats de l’explotació de bens patrimonials o per ser accionista d’empreses públiques o privades).
Principis constitucionals del Dret Tributari
A l’art. 31 CE, relatiu als drets i deures dels ciutadans, es troben els principis materials relatius als tributs (principals recursos públics) i a les despeses públiques, així com l’exigència de que els tributs s’estableixin mitjançant una llei formal.
...