Ubi Societat Ubi Ius?
Enviado por carniceguillem • 29 de Octubre de 2014 • 439 Palabras (2 Páginas) • 295 Visitas
.-¿Ubi societas ibi ius? (On hi ha societat hi ha dret?) Argumenta la teva resposta.
El dret és un fenomen omnipresent en les nostres societats. Gairebé tota relació social està o pot arribar a esta regulada jurídicament. El jurídic és un aspecte d'allò social que segons els casos té una major rellevància social i que és necessari per entendre tot allò que ens envolta. Les nostres societats estan molt jurificades fins al punt que les alternatives al Dret no són més que una altra forma de dret. Per exemple: utilitza per resoldre conflictes l'arbitratge, la mediació o la negociació. No obstant, quan els homes vivien en un estat de llibertat i harmonia natural, no feia falta l'establiment d'institucions com el Dret, que impliquen l'exercici del poder i 'ús de la coerció de unes persones sobre unes altres. Fins l'aparició de la propietat privada, totes les coses eren comunes i per tant, no hi havia frau ni engany. Aquest es l'ideal de societat que van defensar el marxistes i anarquistes entre els segles XIX i XX.
En tota societat per poc desenvolupada que estigui existeixen unes normes i sancions. Per exemple, es impensable que cap societat no estableixi alguna prohibició a l’ús de la força i sancions, ja que sinó un grup humà no podria conviure. En les societats primitives com ara els cheyenne, hi havia normes que prohibien i sancionaven certes conductes contraries a l’ interès general. També existien autoritat escollides regularment amb poder per canviar o modificar les normes a les noves circumstancies i per aplicar-les en casos de conflicte o incompliment de les mateixes. Aquestes autoritats diferien en diversos aspectes de les institucions legislatives, judicials i executives dels nostres sistemes
Un sistema jurídic no està format no solament per normes de conducta que estableixen prohibicions, obligacions o permisos i que també regulen la conducta humana. El que caracteritza el dret es l’existència d’òrgans públics que tenen poder per establir o modificar normes de conducta que són vinculants pels altres membres de la comunitat(autoritats legislatives), òrgans que tenen el poder per aplicar lleis i en cas de conflicte, resoldre’l en forma vinculant per les parts (autoritats judicials) i un òrgan amb poder per fer complir les anteriors recorrent en últim terme a l’ús de la força. També podem trobar societats en que no hi trobem ni legisladors,ni jutges ni policia ni cap tipus d’autoritat permanent, com ara els esquimals.
Per tant, pel que fa l’afirmació UBI SOCIETAS, IBU IUS , no sempre necessariament s’acompleix ja que hem vist en el cas dels esquimals, una societat sense normes jurídiques ni poder polítics pot tenir perfectament una bona organització social.
...