Laura A La Ciutat Dels Sants
Enviado por Kyon404 • 16 de Abril de 2014 • 1.115 Palabras (5 Páginas) • 369 Visitas
Examen sobre Laura a la ciutat dels Sants
a. El pes de l’Església a la ciutat de Comarquinal.
L’Església té un pes important en el control dels comportaments socials (accions de la gent) i la repressió sexual. En aquesta societat profundament marcada per la religió podem observar molta hipocresia i voluntat per guardar les aparences. L'església aconsegueix tot aquest poder gràcies a la gran devoció fingida de les persones.
Per què la gent de Comarquinal considerés a un individu una persona de bé i vinculada amb l’Església, havia de fer una sèrie de rutines, que implicaven des d’anar a missa cada matí i resar al rosari, fins a visitar als malalts pobres de la ciutat. Consideraven que no visitant l’Església habitualment, no sent un bon cristià, no es podia arribar a ser un bon home o dona, perdent així totalment el respecte dels altres i la bona imatge. Per això, dins la classe burgesa, si un membre no complia amb les pautes de comportament comunes entre els habitants de Comarquinal, passava a ser objecte de mirades, menyspreus, burles i xafarderies de la ciutat. Així doncs, mentre que per una banda trobàvem aquells individus adaptats a aquest context i estil de vida dominat per la hipocresia religiosa, per una altra es situava la Laura i tots aquells que eren marginats per la seva dubtosa moralitat.
b. El personatge de l’oncle Llibori Terra Negra i la seva relació amb Teresa i amb Laura.
Llibori Terra Negra, també anomenat “Nas de Rei”, és l’oncle d’en Tomàs i la Teresa, i a més, padrí i confident d’aquesta última. Era el segon fill i no havia d’heretar res, però el seu germà gran va empobrir i va marxar cap a Amèrica. Aquest morí i en Llibori va quedar-se amb la seva dona i la seva filla Beatriu.
Tant l’oncle Llibori com la Teresa mostren una actitud de superioritat i menyspreu per la Laura. L’oncle li retreia a la Teresa que deuria d’haver convençut a en Tomàs de que no es cassés amb la barcelonina. La Teresa rep el consell per part de l’oncle de no deixar-se trepitjar, mostrar-se sempre superior a la Laura. Però quan l’oncle es troba davant de la Laura, es torna un hipòcrita, anomena la seva bellesa i educació, i fins i tot l’aconsella de ser com la Teresa, una bona mestressa. Aparenta serietat i escàndol per la conducta de la Laura però en el fons està posseït per la passió, i és que, l’oncle Llibori, ja des del primer moment mostra el seu caràcter libidinós i concupiscent vers la Laura. Així és que, cap al final de la novel•la, quan la noia ve a refugiar-se a casa seva, es desvela les intencions carnals que l’oncle Llibori tenia cap a ella.
c. El personatge de Tomàs vist des de la perspectiva de Laura.
Al principi de la relació, la Laura el veia com un home cepat, simple, bell i ben plantat, directe, de bon estómac i vigorós. El va descriure com un ésser inconseqüent i immoral. Però el seu caràcter primitiu va portar a un distanciament que va fer canviar de parer a la Laura. Hi destacà la seva salvatgeria i el seu interès en aconseguir un hereu. Pel que fa el seu comportament respecte els gustos refinats de la Laura és poc sensible, només es centra en que ella és una
...