DESEMBOLUPAMENT DEL LLENGUATGE
Enviado por Juuliamaas • 19 de Octubre de 2020 • Tarea • 707 Palabras (3 Páginas) • 181 Visitas
Júlia Mas Aibar S.A.A.C
DESEMBOLUPAMENT DEL LLENGUATGE
INTERVENCIONS PER DESEMBOLUPAR LA PARLA
-A la fase prelingüística trobem l’estadi sensoriomotor que va des dels 0 als 12 mesos; aquí podem veure com l’infant fa els seus primers intents comunicatius, com experimenta amb el seu aparell bucofonador i com emet sons. En l’etapa final d’aquesta fase ja podrem veure un balbuceig reduplicatiu, l’infant forma cadenes sil·làbiques com CUCU,MAMA...L’infant ja comença a reproduir sons que tenen significat tant per ell com per l’adult.
- Una de les intervencions per estimular la parla en aquesta etapa lingüística seria relacionar els objectes que utilitza l’infant en fer les diferents accions diàries, per exemple, si l’infant intenta mitjançant balbuceig dir-te que vol la seva manteta, agafaràs aquesta i se la mostraràs repetint el nom de l’objecte (en aquest cas, manta) perquè així l’infant relacioni l’objecte amb la paraula que estàs emetent.
- Una altra intervenció per aquesta fase lingüística pot ser la imitació, és molt important que l’infant noti que prestes atenció quan intenta comunicar-se amb l’adult, per això quan l’infant comença a vocalitzar alguns sons és important que l’imitis per deixar-li clar que l’estàs prestant atenció.
- A la fase lingüística trobem l’inici de l’estadi preoperatori, que va des dels dotze mesos fins als 24; aquí podem veure com l’infant pronuncia les seves primeres paraules, juga i experimenta, comença a entendre el seu nom... L’estadi preoperatori, que va des dels dos anys fins als 7 on ja podem veure un increment en el seu vocabulari, una necessitat comunicativa, la formació de preguntes amb l’ús de la negació... En aquesta fase també trobem el pensament operacional concret, que va des dels 7 fins als 11 on l’infant ja domina un llenguatge més abstracte i no és tan egocentrista.
- Al inici d’aquesta fase una intervenció important es comunicar-te molt amb l’infant; parlar-li sempre que es pugui, repetint allò que ell diu inclús si no se l’entén, així l’infant veu que estàs interessat en allò que intenta comunicar-e, explicant-li tot el que feu diàriament (anem a menjar, anem a dormir...).
- Una bona intervenció és la lectura de contes infantils idonis a la seva edat, això causarà un desenrotllo en la seva imaginació i per conseqüència en el seu llenguatge, els contes contribueixen en el desenvolupament de la lògica, ja que relacionen els fets des de l’inici dins al final del conte.
- A la hora de formular preguntes o d’interpretar la paraula NO, una bona intervenció es deixar-li clar quan ha d’utilitzar aquesta expressió o formular les preguntes, es a dir, explicar-li de forma entenedora la formulació de la negació. Si l’infant esta jugant i es hora d’anar a la dutxa, haurà d’explicar-li “ Ara ja no veurem mes la televisió, anem a la banyera”, per altra banda si l’infant fa quelcom negatiu li explicaràs el perquè això NO es por fer, com li resoldràs de forma clara i entenedora totes les preguntes que aquest te per qüestionar-te de la seva vida quotidiana.
- Juga amb els peques de la casa es una molt bona intervenció per l’adquisició de vocabulari. Pots jugar a jocs com el “veo,veo” així incrementes el desenvolupament del nen en quan a objectes i descripció d’aquests.
Aquestes són 6 de les moltes intervencions que podem dur a terme en el desenvolupament de la parla en els nostres infants, s’ha de tenir en compte sempre en la fase lingüística on es troba l’infant per poder posar-les en practica. És molt important formar part i contribuir en aquest desenvolupament des de la fase prelingüistica fins l’estadi operacional formal on l’infant ja es adolescent.
BIBLIOGRAFIA
FASE PRELINGÜÍSTICA
-https://www.etapainfantil.com/estimular-lenguaje-segun-edad-nino
-https://www.redcenit.com/estrategias-para-la-estimulacion-del-lenguaje/
...