Direcció empresa
Enviado por laura_lau • 20 de Noviembre de 2014 • Tesis • 1.574 Palabras (7 Páginas) • 127 Visitas
TEMA 3
Direcció empresa: Realitzar tasques de govern (com donar tot tipus d’instruccions i establir els criteris que es creguin convenients per a la consecució dels objectius marcats).
Per poder dur a terme la seva tasca, el director necessita planificar, organitzar, gestionar i controlar factors que te disponibles.
Planificació: Primera activitat que compon la tasca de direcció. Consisteix a fixar objectius, marcar estratègies per aconseguir-los, definir les polítiques de l’empresa i establir criteris de decisió amb intenció d’aconseguir els fins de l’empresa.
Classificació dels plans
- Llarg termini: Superior a 5 anys
- Mitjà termini: Superior a 1 any i inferior a 5
- Curt termini: Límit 1 any
Funció d’organització: Funció que s’ha de desenvolupar després d’haver fet la planificació pertinent.
Organització: Funció que té com a finalitat dissenyar una estructura on quedin definides totes les tasques que ha de realitzar cada persona
Divisió treball: Especialització per tasques, de manera que augmenti la productivitat.
.La motivació a la feina
Per poder parlar de motivació, s’ha de parlar de les necessitats. Les persones tenen unes necessitats que provoquen insatisfacció si no s’assoleixen. L’empenta que els cal per cobrir les necessitats es pot anomenar motivació.
Cada empresa ha d’aplicar uns incentius motivadors en les seves polítiques de gestió de recursos humans per tal que el rendiment o la productivitat augmenti. Aquestes polítiques dependran del tipus de treballadors que tingui l’empresa, per tant, cada empresa seguirà una política determinada.
Alguns dels incentius que utilitzen les empreses són:
- Els diners: Serveixen bàsicament per satisfer necessitats de consum, és a dir, de compra. Tothom té unes necessitats vitals, per poder adquirir aquests béns calen els diners.
- Les expectatives de futur: Quan el treballador tingui possibilitats de millorar i ascendir en el lloc de treball i quan els esforços que faci tinguin algun tipus de repercussió professional, tindrà més motivació per realitzar la seva feina.
- El reconeixement del treball: S’ha de tenir en compte l’esforç que fa cada persona en el seu lloc de treball, prescindint del lloc que ocupa a l’empresa.
- La col•laboració en el treball: S’han d’atorgar àrees de responsabilitat, delegar funcions, fer que els subordinats participin en els problemes de l’empresa, demanar-los opinions...
TEORIA DE MASLOW
Maslow, va classificar les necessitats humanes en cinc nivells que s’han de satisfer de manera progressiva.
Autorealització: desig de ser més i més el que un és, arribar allà on pugui ser capaç d’arribar.
Autoestima: necessitats d’arribar a tenir confiança en un mateix, tenir fama, prestigi...
Socials: necessitats d’amor, afecte i sentir-se acceptat per la comunitat.
Seguretat: serveixen per consolidar el que s’ha obtingut fins ara.
Fisiològiques: necessitats bàsiques.
Estructura organitzativa
Pel que fa a la divisió del treball, es pot fer una estructuració segons les tasques que es realitzen, de manera que s’assignin a cada persona aquelles per a les quals estigui més capacitada: així es formen els departaments. Aquesta divisió en departaments o divisió del treball es classifica, atesos diferents criteris:
- Per funcions: Els treballadors s’organitzen segons la seva especialització i, per tant, la seva capacitat, d’acord amb la feina que hauran de realitzar.
- Per producte: S’utilitza en empreses que fabriquen més d’un producte i fa referència a la agrupació del personal segons el producte final que s’obtingui.
- Per processos: El treball s’organitza per les fases que componen qualsevol cadena de producció
- Per zones geogràfiques: S’organitza el personal de manera que conegui la zona on està destinat el producte i s’intenta que els clients estiguin més ben atesos.
Organismes: Són la representació gràfica, sintètica i simplificada, de l’estructura de l’organització empresarial.
Classificació segons la forma:
- Organismes verticals: Pretenen destacar la jerarquia de comandament, en el sentit que les posicions que tenen més autoritat se situen en els llocs més elevats i, per sota, les que hi estan subordinades.
- Organigrames horitzontals: Poden tenir els mateixos elements que els organigrames verticals, però les unitats de comandament normalment se situen a l’esquerra i, a la seva dreta, les unitats que hi estan subordinades.
- Organismes radials: Són menys corrents que els altres dos. És un tipus d’organigrama que intenta crear un impacte visual per destacar en el centre els nivells més alts de la direcció.
L’organització informal
L’organització informal és el conjunt de relacions personals i socials que no estan preestablertes per la direcció o organització de l’empresa, però que sorgeixen espontàniament quan les persones s’associen entre si.
FUNCIÓ DE GESTIÓ
Gestionar vol dir intentar que les persones que formen l’empresa realitzin les tasques necessàries perquè s’assoleixin els objectius marcats.
A l’hora de gestionar l’empresa, i tenir en compte l’estructura organitzativa, hi ha diversos nivells de direcció que s’encarreguen de diferents tasques. Aquests nivells es representen
...