Psicologia, las emociones
Enviado por janinho • 24 de Febrero de 2016 • Apuntes • 1.677 Palabras (7 Páginas) • 268 Visitas
LES EMOCIONS I L’ESTRÈS
[pic 1]
Nom: Jan Cobos
Prof.: Silvia Terrazas
Matèria: Psicologia
INDEX
EMOCIONS:
Introducció ···································································································· 3
Emocions bàsiques i primàries········································································ 4
Les dimensions i contribucions de les emocions ············································· 4
Com podem regular les nostres emocions? ················ ······································5
L’educació emocional als nens········································································ 5/6
L’ESTRÈS:
Introducció······································································································· 7
Causes i conseqüències ···················································································· 8
Estratègies per afrontar l’estrès ······································································· 8
CONCLUSIÓ I BIBLIOGRAFIA ············································································· 9
INTRODUCCIÓ A LES EMOCIONS
En aquest treball ens dedicarem a parlar de les emocions. Es un tema molt important per a mi, i per això mateix l’he triat, ja que, crec que les emocions son en gran part, el que ens defineix com a persones, i en moltes ocasions es bo controlar-les. En aquest tema, parlarem de la importància de les mateixes, com prevenir i controlar-les, quins tipus d’ emocions hi ha...
Definició: Una emoció es un impuls involuntari, originat com a resposta als estímuls ambientals, que provoca sentiments i conductes de reacció automàtica en els éssers humans.
-Cada persona experimenta una emoció de forma particular, depenent de les seves experiències anteriors, del seu aprenentatge i de la situació concreta. Algunes de les reaccions que desencadenen les emocions són innates, mentre que d’altres poden adquirir-se. Unes s’aprenen per experiència directa, com la por o la ira, però la majoria de les vegades s’aprenen per observació de les persones del nostre entorn, d’aquí la importància dels pares i els professors com a model davant els seus fills i alumnes.
-Les emocions augmenten el significat de la vida i la profunditat de les relacions afectives. Els esdeveniments que satisfan els objectius d’una persona originen emocions positives i els que danyen generen emocions negatives.
EMOCIONS PRIMÀRIES I COMPLEXES
Per treballar en aquest tema, m’ha agradat molt la roda de les emocions del psicòleg Robert Plutchik, que distingeix entre emocions primàries i complexes.
- Una emoció primària sorgeix quan un objecte o una situació s’aprecia sota un sol aspecte. Hi ha vuit emocions primàries: alegria-tristesa, ira-por, expectativa-sorpresa i grat-rebuig.
- Una emoció complexa sorgeix en la combinació entre si de les vuit emocions primàries. Com mes més prop es troben les dues emocions de la roda, més elements comparteixen i, en sumar-se, provoquen sentiments més complexos. Com per exemple: Alegria + Grat= Amor [pic 2]
DIMENSIONS I CONTRIBUCIONS DE LES EMOCIONS
Dimensions de l’emoció | Contribució a l’emoció |
Respostes fisiològiques: Preparen a l’organisme per adaptar-se a l’ambient. Exemple→ Quan estem emocionats, el nostre cos està mes actiu del que és normal i per exemple, el cor batega amb més força. | Preparació física |
Estats afectiu-subjectius: Pels quals ens sentim d’una manera determinada. Exemple→ Un estudiant baixa el nivell quan té problemes afectius. | Sentiments |
Expressives: Amb els gestos facials o corporals comuniquem els nostres sentiments Exemple→ Rebutjar un aliment | Comunicació social |
Funcionals: Sorgeix com a resposta a successions importants per als motius o interessos de l’individu Exemple→ La alegria serveix per a acostar-nos als altres. | Dirigida a una meta |
COM PODEM REGULAR LES NOSTRES EMOCIONS?
Per poder controlar les emocions, es molt important controlar les quatre habilitats bàsiques:
-PERCEPCIÓ, AVALUACIÓ I EXPRESSIÓ DE LES EMOCIONS: Aquesta habilitat es refereix al grau en què les persones són capaces d’identificar les seves emocions. A més, implica la capacitat per expressar adequadament els sentiments i les necessitats que hi estan associades en el moment oportú i de manera correcta.
-ASSIMILACIÓ O FACILITACIÓ EMOCIONAL: Implica l’habilitat per tenir en compte els sentiments quan realitzem un procés de presa de decisions.
-COMPRENSIÓ I ANÀLISI DE LES EMOCIONS: Implica saber etiquetar les emocions i reconèixer en quina categoria s’agrupen els sentiments, així com conèixer les causes que les generen i les conseqüències futures de les nostres accions.
-REGULACIÓ EMOCIONAL: Suposa la regulació conscient de les emocions. Inclouria la capacitat per estar obert als sentiments, tant positius com negatius.
...