Seminario Filosofia (Michael Foucault) UAB
Enviado por mireia.mas • 4 de Octubre de 2013 • 491 Palabras (2 Páginas) • 549 Visitas
1. Un concepte important de Michel Foucault és la diferència que fa entre llibertat i alliberació. Alliberar-se és treure del fons de nosaltres mateixos, les veritats que tenim més ocultes. Però no creu que això sigui suficient per comprendre una pràctica de la llibertat.
Focuault intenta establir una relació entre ètica i llibertat. Ell creu en una ètica de cuidar-se d’un mateix, però això no vol dir oblidar-se dels altres, sinó que si no estàs bé tu mateix no podràs oferir res als que estan al teu voltant. Però això no és el que més importa, sinó que això et fa entendre que la ètica és una forma de relacionar-te amb tu mateix o amb els altres.
Una ètica de la llibertat té a veure amb les transformacions que mostrem. Aquesta ètica no té normes ja que tot deriva de la experiència. El paper de la llibertat dins de la ètica de la compassió és el nostre poder de fer, desfer, crear, etc. dins d’uns límits. Només pot existir la ètica si existeix la transgressió, sinó estaríem parlant de moral. L’ètica de la compassió expressa escepticisme perquè no creu en els principis immutables i això dóna pas a la llibertat.
L’ésser humà és compassiu perquè és capaç de transgredir el seu propi món, les seves lleis i els seus principis. No hi ha cap resposta ètica perquè complim correctament les normes, sinó tot el contrari. L’art de viure no té regles, no pot ser reproduït ni transmès com una competència, hi ha només maneres de viure en plural, llavors no és només la transgressió dels ordres normatius sinó també dels models i els exemples. La ètica de la compassió reclama un estil de vida propi.
2. Primerament, partint de la base de la figura de l’educador, més que ser un bon tècnic o tenir una bona tècnica ha de tenir estil perquè sigui capaç de tenir una solució per a cada situació partint de la seva ètica, ja que cada situació i cada educand és diferent i no hi ha un manual que t’ensenyi a assumir-ho tot. Has d’actuar d’acord amb la teva pròpia ètica. Un bon educador amb un bon estil serà capaç d’establir unes bones relacions i “transgredir” allò establert depenent de cada situació. És important que un bon educador tingui un estil canviant, en el qual sempre pugui ser reconegut però alhora cada vegada diferent. És important oferir a l’educand les eines suficients per l’aprenentatge d’una bona ètica, sempre tenint en compte que la ètica no es pot ensenyar sinó donar la llibertat perquè cada un tingui la seva pròpia, ja que la ètica no es caracteritza per la fidelitat a uns principis, sinó per un estil transgressor.
Partint de la base de la figura de l’educand, aquest no ha d’alliberar-se perquè ja és lliure. Així com els adults tenim un seguit de normes, el nen/a encara no les té tan interioritzades o definides, encara és lliure.
Ètica de la compassió (p.168-178)
...