ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Reciclaje


Enviado por   •  27 de Enero de 2014  •  2.574 Palabras (11 Páginas)  •  211 Visitas

Página 1 de 11

UNITAT 2

“PROCEDIMENTS DE RECICLATGE DE MATERIALS”

ORIOL REINA CABALLERO

2º BATX – TECNOLÒGIC

1ºr TRIMESTRE

Índice de contenido

1. INTRODUCCIÓ 3

2. ORIGEN I RECOLLIDA DE RESIDUS SÒLIDS URBANS 3

2.1. COMPOSICIÓ 4

2.2. RECOLLIDA 5

3. PROCESSOS DE TRACTAMENT DE RESIDUS 5

4. RECICLATGE DE RESIDUS 7

4.1. RECICLATGE DE PAPER 8

4.2. RECICLATGE DE FERRALLA 9

4.3. RECICLATGE DE PLÀSTIC 10

4.4. RECICLATGE DE VIDRE 11

4.5. RECICLATGE DE CAUTXÚ 12

4.6. RECICLATGE DE TEIXITS 12

4.7. RECICLATGE DE PILES I BATERIES RECARREGABLES 13

4.8. RECICLATGE D'OLIS USATS 14

4.9. RECICLATGE DE COMPONENTS ELECTRÒNICS 14

1. INTRODUCCIÓ

El reciclatge de materials sorgeix en els països occidentals com a conseqüència de la gran quantitat de residus que es produeixen, tant en l'àmbit domèstic com en l'industrial.

A Catalunya, es calcula que més de 7 milions de ciutadans van generar, al 2007, més de 4,3 milions de tones de residus, això suposa una mitjana de 598 Kg per persona/any. Per altre banda cal dir que, la mitjana europea és de 600 Kg per persona/any.

Els materials de rebuig o deixalles es coneixen com a residus sòlids urbans (RSU) i la seva recollida acompleix dues missions:

Per una banda, el seu dipòsit en un abocador controlat redueix l'impacte ambiental provocat per la contaminació.

Per l'altra banda, és possible el seu aprofitament com a font d'energia o de materials reciclables.

Les indústries ceràmiques produeixen energia elèctrica per cogeneració (aprofiten la calor residual dels forns), les indústries olieres aprofiten la combustió dels pinyols d'oliva, i les indústries de la fusta cremen l'encenall i els retalls no aprofitables i utilitzen la calor en els processos d'assecatge artificial.

2. ORIGEN I RECOLLIDA DE RESIDUS SÒLIDS URBANS

La composició dels RSU és heterogènia i al mateix temps és variable (difícil d'establir una composició determinada). Per iniciar el procès de selecció dels RSU cal conèixer les característiques. Els residus podem classificar-los en:

Domiciliaris procedents dels consum domèstic. (matèria orgànica, paper, plàstic, metalls, fusta, vidre, etc.).

Domiciliaris voluminosos. Origen en el consum domèstic, amb grandària i pes més grans (mobles, matalassos, electrodomèstics, etc.).

Comercials. Procedeixen dels mercats i els centres de distribució (matèria orgànica).

Sanitaris. Procedeixen de les activitats sanitàries de clíniques, hospitals, laboratoris i similars (medicaments, gases, cotó, sang, orina, etc.).

Construcció i demolicions. Es generen en la construcció i la demolició d'edificis (ciment, guix, fusta, PVC, ferro, paper, argila, etc.).

Industrials. Depenen del tipus d'activitat industrial que es desenvolupi (olis, greixos, àcids, dissolvents, pintures, material radioactiu, etc.).

També cal destacar les aigües residuals i el fum, comuns en totes les activitats de la vida. L'anàlisi dels residus determina tres fraccions fonamentals; quantitat d'aigua (25% - 60%), matèria combustible (5% - 50%) i materials inerts (15% - 40%).

2.1. COMPOSICIÓ

A causa de la seva gran variació, la selecció dels RSU per al seu aprofitament és molt complexa. El primer pas per facilitat la selecció és, dipositar els residus en contenidors específics.

El mètode utilitzat consisteix a agafar una mostra aleatòria de 5 m³ en volum. A continuació, efectuem una sèrie de mescles i separacions i triem una mostra de volum inferior a 1m³, també l'analitzem per tal d'esbrinar la composició.

Contenidors específics per als RSU:

Contenidor groc. Per dipositar els envasos de plàstic (ampolles d'aigua, etc.), les llaunes (dels refrescos, etc.) i envasos tipus bric (sucs, etc.).

Contenidor blau. Per dipositar el cartró ben plegats (caixes dels cereals, etc.) i el paper (revistes, etc.).

Contenidor verd. Per dipositar el vidre (ampolles de vi, etc.).

Contenidor marró. Per dipositar la matèria orgànica.

Contenidor especial. Per dipositar productes com les piles, medicaments, electrodomèstics, etc.

2.2. RECOLLIDA

La recollida dels RSU és imprescindible perquè no vagin a parar a abocadors incontrolats i provoquin problemes mediambientals i contaminació. Existeixen diferents procediments:

Dipòsit de les bosses d'escombraries en els contenidors previstos pel ajuntaments. Seguidament, uns camions que disposen de mecanismes de compactació els transporten als abocadors.

Alguns edificis tenen conductes verticals de descàrrega que permeten el dipòsit de les bosses d'escombreries en els contenidors sense haver de sortir al carrer.

En alguns llocs, hi ha sistemes de conductes d'aire a pressió (Vila Olímpica de Munic o Vila Nova de Grenoble).

3. PROCESSOS DE TRACTAMENT DE RESIDUS

Una vegada recollits, la destinació dels RSU pot ser molt diversa. Els residus considerats perillosos són objecte d'un tractament especial. Els classifiquem en:

Tractaments químics (incineració). Els RSU es cremen per eliminar-ne les parts combustibles (volum reduible fins al 90%). Les primeres plantes es van construir amb la finalitat d'eliminar els residus, però la crisi del petroli (1973) va obligar a replantejar-ne la utilitat i encaminar-la a l'aprofitament de l'energia calorífica.

En un primer moment, s'utilitzava per escalfar l'aigua en els sistemes de calefacció. En l'actualitat, s'adreça a la producció de vapor d'alta pressió destinat als turboalternadors que produeixen energia elèctrica.

Es consideren tèrmicament aprofitables aquells RSU que compleixen les condicions següents:

El seu poder calorífic inferior. Calories necessàries per a la vaporització de l'aigua formada en la combustió.

El seu contingut en humitat (inferior al 50%).

El seu contingut en cendres (inferior al 60%).

En el procés, els gasos de la combustió poden provocar problemes de contaminació. Per reduir- los, s'incorporen filtres en les xemeneies, les quals retenen les partícules en suspensió. Te dos grans avantatges (poc terreny i redueix els costos de transport).

Una

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (19 Kb)
Leer 10 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com