Exclusión A Un Cero Positivo
Enviado por mrtprieto • 18 de Abril de 2015 • 1.906 Palabras (8 Páginas) • 209 Visitas
EXCLÒS PER SER SEROPOSITIU
El sida va se constituït com una de les infermetats cròniques mes importants del segle XX, la qual a comportat grans transformacions en alguns escenaris de la vida social. El sida va marcar un abans i un després a l’estudi de la sexualitat.
“Crec que tenim al davant una cosa nova i important” Aquestes eren les paraules del director de malalties infeccioses d’un hospital de New York, va ser la setmana del 5 de juny del 1981 quan el “Mortality and Morbidity Weekly Report” (MMWR) donava al informació que hi havia hagut cinc pacients afectats pel virus, tots ells eren homosexuals.( Rosales . S, Salgado. A ,1994 , p.21). Tot i que alguns científics afirmen que al 1960 ja havia agut algun cas de sida. La societat va acusar als portadors del VIH als homosexuals, inclòs va haver-hi grups religiosos que afirmaven que era una càstig de Deu.
Jerry Falwell va dir que “el sida no es una càstig als homosexuals si no a la societat que tolera als homosexuals quan científicament no hi ha respostes s’utilitza el pensament religiós”.
És va crear una imatge on aquesta malaltia només afectava a certs col•lectius i els discursos que es van crear deixaven als heterosexuals fora de la possibilitat de contagi pel virus.
Tenint en compte tot el món una mica mes del 80% dels infectats són homes a Catalunya per exemple de l’any 1981 fins a 1994 van haver-hi 5.120 casos de sida entre homes i 1.077 entre dones.
L’estudi de les actituds davant de la malaltia crònica tant per el pacient com per els grups social que l’envolten , es un dels temes més tractats de la psicologia mèdica sobre tot les actituds davant de sida de la població adolescent ja que una gran part dels afectats per la malaltia han estat contagiats molt aviat.
Al 1990 els sida va a passar a ser una infermetat crònica i les persones portadores d’aquet virus van començar a ser etiquetades com els grups de les 4H, estar dintre d’aquet grup et convertia a estar arran de la marginalitat i de la exclusió. El fet de etiquetar a les persones no només comporta conseqüències a les persones infectades si no que també repercuteix a tota la societat en general.
El fet que la majoria de infectats tinguin una edat entre 20 i 40 anys comporta que afecti molt a l’hora de establir relacions professionals, o a tirar endavant una família Cadafalch.J Casas.M Gutiérrez.M San.K. (1996) citen a (Duran.X.1994. p.103) . Aquesta marginació es dona en bàsicament per el por de la gent al contagi , el que porta a la separació d’aquestes persones en l’àmbit laboral i en les relacions socials el que fa que moltes persones seropositives tendeixen a amargar la infermetat per por a ser rebutjats per la societat.
Els avanços en la medicina que van permetre que el sida no fos una causa de mort , porten a que les persones malaltes necessitin formar part del mercat laboral, i mantenir el seu lloc de treball, tot i que el marc legislatiu recull una sèrie de lleis que protegeixen a les persones infectades, segueixen sent freqüents les discriminacions per part dels companys de treball, els comiats , la falta de confidencialitat etc. És per això que alguns sindicats i organitzacions no governamentals lluiten per millorar les condicions i la inserció laboral als malalts de VIH.
Un dels principals problemes es que les persones no estan ben informades del la infermetat i tendeixen a excloure a les persones portadores del virus moltes vegades de manera inconscient , simplement intentant-te salvar d’aquesta infecció. Això es el que mostra la poca informació que es dona sobre la infermetat ja que aquesta no es contagia per l’aire si no que necessita un contacte perquè es pugui donar la transmissió ja que el virus està situat a la sang, aquesta infecció només es por donar per una pràctica sexual, l’ús compartit de xeringues o instruments mèdics no desinfectats , la transfusió de sang contaminada o l’administració d’hemoderivats. Els drogoaddictes son un col•lectiu molt propens a la transmissió de la malaltia ja que estan en implicats en totes les vies d’infecció ( parenteral, sexual i vertical). Aquesta falta d’informació fa que predomini en l’opinió publica el prejudicis , actituds i comportaments discriminatoris.
Cadafalch.J Casas.M Gutiérrez.M San.K. (1996) citen a Hunter (1991) en el seu estudi comprova que les persones que pateixen aquesta malaltia son categoritzats com a “éssers de menor integritat moral” ja que els subjectes es classificaven segons com havien sigut contagiats, si aquesta malaltia els hi provenia per consum de drogues o per via sexual , eren considerats mes responsables de la seva malaltia. Per tant , el rebuig que se’ls hi dona aquestes persones és més intens que no pas si la causa de la seva infecció és degut a una transfusió de sang o bé una causa incontrolable Cadafalch.J Casas.M Gutiérrez.M San.K. (1996) citen a (Blanco i col. 1993).
Aquestes reaccions negatives que te la població enfront als infectats pel VIH vulneren els drets bàsics reconeguts per tots els organismes internacionals. Cadafalch.J Casas.M Gutiérrez.M San.K. (1996) citen a Clavero (1992) va citar fins a dotze drets que no ha estat respectats, no només per les persones si no també per molts països, entre ells es pot trobar el dret a la intimitat i a la confidencialitat, com hem dit abans el sida es una infermetat estigmatitzada per tant el dret i deure a la confidencialitat es molt important, però la por a que aquest deure sigui violat i la seva informació de la seva malaltia pugui se desvetllada fa que moltes persones no vagin al metge i que per tant la seva infermetat no sigui tractada per tal de que no es reveli la informació i d’aquesta manera no caure en la exclusió social.
També hem
...