• Guía para la atención educativa a los alumnos y alumnas con discapacidad psíquica asociada al retraso mental
Enviado por lauralele • 23 de Septiembre de 2015 • Resumen • 1.345 Palabras (6 Páginas) • 339 Visitas
- Guía para la atención educativa a los alumnos y alumnas con discapacidad psíquica asociada al retraso mental
Aquesta guia tracta de donar una resposta educativa a les persones amb discapacitat psíquica associat al retard mental.
Promou la importància de l'atenció primerenca, de l'adaptació curricular, de la recerca de recursos apropiats, de la valoració de les capacitats d'aquests infants...
Amb aquests infants sempre es procurarà donar una resposta educativa dins l'aula ordinària, i en el cas de no ser possible, s'alternarà la tasca educativa entre un centre especialitzat i l'escola ordinària.
Què és el retard mental
Aquesta patologia està associada a una disincronía de les capacitats intel·lectuals i socials que dòna lloc a una discapacitat ja sigui del llenguatge oral, l'autonomia personal, de tipus motor, psíquiques...
Aquestes mancances poden originar un deteriorament de les funcions concretes i un desenvolupament mental incomplet.
Es considera retard mental quan el quoficient intel·lectual es situa per sota del percentil 70 i quan es pot apreciar una deficiència severa que comporta dificultats en la conducta adaptativa.
Instruments per a medir el quoficient intel·lectual
- Tests mentals
- Escales d'avaluació
- Avaluació potencial de l'aprenentatge
- Altres alternatives
Classificació retard mental
Retard Lleu (55 a 69) | Retard moderat ( 40 a 54) | Retard Greu (25 a 39) | Retard Profund ( -25) |
- Adquireixen el llenguatge més tard que la resta de companys. - Arriben a assolir un bon nivell d'autonomia i control dels esfínters. - Tenen la capacitat d'avançar amb les tasques escolars a través d'ajuda. - Si reben una bona formació poden arribar a inserir-se en el món laboral d'una forma natural. | - Presenten lleus limitacions per a adquirir el llenguatge. - Necessiten ajuda per a poder desenvolupar els hàbits d'autonomia. - Requereixen adaptacions significatives dels programes escolars. - Poden inserir-se en el món laboral però sempre a través d'ajuda i sota supervisió. | - Presenten grans dificultats en l'adquisició del llenguatge. - No tenen capacitat per a desenolupar de forma autònoma els hàbits d'autonomia. - Alt grau de problemàtica en les tasques escolars. Generalment, han de rebre suport educatiu en un centre especial. - En la vida adulta necessiten molt de suport, no arriben a ser independents. | - Es comuniquen a través de formes simples de comunicació no-verbal, - Constant ajuda amb els hàbits personals de caire diàri. - Necessiten una constant orientació i repetició en el desenvolupament de les tasques personals. - No són capaços d'arribar a inserir-se laboralment degut a les seves mancances. |
Causes Síndrome de Down
- Abans del naixement:
- Malalties
- Alteracions de cromosomes
- Alteracions del sistema nerviós central
- Alteracions del metabolisme
- Durant el part:
- Traumatismes cranials
- Parts prematurs
- Anomalíes del fetus
- Meningiitis
- Transtorns respiratòris ( etc.)
- Després del naixement:
- Factors ambientals
- Traumatismes cranials
- Consum de productes tòxics
- Infeccions
- Transtorns degeneratius
És important tenir en compte un procés de prevenció, una detecció primerenca i una atenció immediata. Hem de ser conscients que una resposta educativa adequada quan abans comenci més possibilitats tenim de fer avançar a l'infant amb discapacitat en el seu desenvolupament.
Hem de conèixer que hi ha programes d'atenció primerenca dels 0 als 6 anys en els que s'hauran de tenir en compte activitats adaptades dins les àrees: preceptivo-cognitiva, àrea motora, àrea del llenguatge i àrea de socialització.
Els drets legals dels alumnes amb NEE
- Prevenció, detecció i atenció primerenca
- Avaluació psicopedagògica
- Adaptacions
- Sistemes alternatius de comunicació
- Ús de les noves tecnologies
MODALITATS D'INTEGRACIÓ ESCOLAR
L'escolarització de l'alumnat amb discapacitat psíquica amb retard mental començarà tan aviat com sigui possible i a una escola ordinària, a no ser que l'alumne requereixi una atenció que aquestes no puguin atendre.
Modalitats en les que es pot escolaritzar un alumne amb discapacitat psíquica:
Escolarització en grup ordinari a temps complet, implica un seguiment de la programació amb adaptacions, reforç i suport.
Escolarització en grup ordinari amb suport en períodes variables, l'alumne rep part de l'escolarització amb la seva aula i fa algunes assignatures de suport fora d'aquesta.
...