ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Al llarg del segle


Enviado por   •  16 de Febrero de 2014  •  Tesis  •  1.004 Palabras (5 Páginas)  •  208 Visitas

Página 1 de 5

Al llarg del segle XIX, les monarquies absolutes i la societat de l'Antic Règim són progressivament substituïdes per règims liberals, que establiren sistemes polítics de sobirania nacional i llibertats ciutadanes, i sistemes econòmics capitalistes, impulsats per la burgesia.

Aquests canvis tenen lloc a Europa i Amèrica a partir de les revolucions Nord-americana (Independència dels Estats Units) i Francesa, amb el precedent de la revolució anglesa de finals del segle XVII i l’impulsa de la Il•lustració. La Revolució Francesa (1789) fou un esdeveniment transcendental, que posà fi a segles de feudalisme i absolutisme a França convertí els súbdits en ciutadans, essent l'inici d'una colla d'onades revolucionàries a Europa..

 Revolució Francesa

Causes de la Revolució Francesa

1)La societat francesa del segle XVIII, anterior a la Revolució, experimenta una colla de transformacions en l'àmbit intel•lectual, científic i econòmic que la porten a qüestionar l'Antic Règim i a desitjar canvis profunds. El comerç i l'artesania creixen, donant lloc a l'existència d'una rica burgesia, que no obstant es veu apartada del poder, que veu en d’intervencionisme econòmic un obstacle al seu desenvolupament i no obstant, obligada a pagar uns impostos que la noblesa i el clero francesos no paguen.

2) Els filòsofs i els il•lustrats fan una crítica a l'Antic Règim basada en la raó i en la ciència; L'anglès Locke (1632-1704), considerat el pare del liberalisme modern, explica que el poder sorgeix del poble, que la separació de poders és necessària i que els ciutadans són lliures. Montesquieu (1689-1775), també teoritza sobre la separació de poders; Rousseau (1712-1778) parla de la Sobirania Nacional, Voltaire (1694-1778), de la llibertat de consciència, i els fisiòcrates de la llibertat econòmica.

3) Una colla de crisis de subsistències i industrials, sacsegen la societat francesa: Augment de les càrregues senyorials damunt els pagesos, males collites, alça dels preus agraris, tancament de tallers i fàbriques degut a la competència dels productes anglesos.

4) Fallida de l'estat davant el gran increment de la despesa pública: participació en la Guerra de la Independència americana al costat dels americans, gran luxe de la Cort i de la noblesa.

5) Davant aquesta situació difícil, no obstant, noblesa, clero i monarquia s'aferren als seus privilegis i no volen cap canvi, malgrat l'advertiment dels ministres de Lluis XVI (Turgot, Necker, Calonne) de que era necessari que els grups privilegiats també contribuïssin.

 Etapes de la Revolució Francesa

1.Conovocatòria dels Estats Generals (1788-89)

Davant la situació de fallida, el rei Lluis XVI, aconsellat pel ministre Calonne, es veu obligat a convocar els Estats Generals, institució que agrupa representants dels tres estaments i que és l'única que pot autoritzar noves contribucions. La situació de descontent a França es greu, i s'expressa en els quaderns de queixes, on el tercer estament demana l'abolició dels sistema feudal i els privilegis. La reunió dels Estats Generals comença a Versalles el 5 de maig de 1789.

2. Inici de la Revolució (1789)

El Tercer Estat demana el vot per persona, enfront del vot per estament. El rei i els privilegiats s'hi neguen i el monarca ordena el tancament de l'assemblea.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (7 Kb)
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com